Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pravidlá pre počty žiakov osemročných gymnázií sa zmenia

Ilustračné foto Foto: TASR - Marko Erd

Podľa návrhu počet 1. žiakov ročníka gymnázií s osemročnýmvzdelávacím programom pre nasledujúce prijímacie konanie nesmie prekročiť päť percent z celkového počtu žiakov z daného populačného ročníka.

Bratislava 19. júna (TASR) - Pravidlá určovania počtov žiakov osemročných gymnázií sa zmenia. Národná rada SR totiž 79 hlasmi schválila novelu zákona o výchove a vzdelávaní, ktorou poslanci SNS okrem iného určujú limit na žiakov.

Podľa návrhu počet žiakov prvého ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom pre nasledujúce prijímacie konanie nesmie prekročiť päť percent z celkového počtu žiakov z daného populačného ročníka v príslušnom školskom roku na celom Slovensku.

Ministerstvo školstva môže na základe údajov svojich informačných systémov určiť záväzný počet žiakov, ktorých bude možné prijať do prvého ročníka v rámci kraja. Prihliadať sa má na záujem o osemročné štúdium v rámci každého kraja.

"Síce sa celonárodne zachová kvóta päť percent, ale rozpis tried bude určený tak, aby sa priblížil dopytu," uviedla šéfka rezortu školstva Martina Lubyová (SNS). Podľa nej by po novom nemali vznikať také situácie, že jeden kraj bude mať obrovský dopyt, ale malú kvótu. Ako doplnila, kvóta sa už nebude rozpisovať rovnomerne podľa krajov, ale otváranie tried sa bude prispôsobovať dopytu zdola.

Podľa Lubyovej rezort školstva nerozhoduje o konkrétnych triedach na konkrétnych gymnáziách, ale nastaví len systém cez kvóty tak, aby bol priblížený dopytu. "Každý kraj dostane svoju kvótu a v rámci toho rozhodne, ktoré školy a triedy bude otvárať," doplnila.

Podľa schváleného zákona sa na testovaní deviatakov, známom ako Testovanie-9, ktoré absolvujú zhruba 15-ročné deti v základných školách, budú po novom zúčastňovať aj žiaci osemročných gymnázií. Tí doteraz testy z matematiky a slovenského jazyka a literatúry neabsolvovali.