Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Predseda Ústavného súdu Fiačan vystúpi v pléne k voľbe sudcov na ÚS

Na archívnej snímke Ivan Fiačan Foto: TASR Martin Baumann

Poslanci majú kandidátov na sudcov ÚS SR voliť na aktuálnej septembrovej schôdzi, vyberať budú zo 16 uchádzačov.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan vystúpi v stredu dopoludnia v rokovacej sále parlamentu k téme voľby kandidátov na ústavných sudcov.

"V národnej rade vystúpi dnes dopoludnia vo veci, ktorú považuje z hľadiska efektívneho fungovania Ústavného súdu SR a zaistenia účinnej ochrany ústavnosti za mimoriadne dôležitú – vo veci voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR," informovala riaditeľka tlačového a informačného odboru Kancelárie Ústavného súdu SR Martina Ferencová.

Poslanci majú kandidátov na sudcov ÚS SR voliť na aktuálnej septembrovej schôdzi, vyberať budú zo 16 uchádzačov. Pôjde už o piatu voľbu. Snemovni sa stále nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Zákonodarcovia v doterajších voľbách zvolili 14 kandidátov. Zvoliť tak majú ešte štyroch.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.