Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Predsedovia parlamentu SR a Turecka rokovali o spolupráci v energetike

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (vpravo) prijal predsedu Veľkého národného zhromaždenia Tureckej republiky Cemila Çiçeka Foto: TASR/Michal Svítok

Pavol Paška rokoval s predsedom Veľkého národného zhromaždenia Tureckej republiky Cemilom Çiçekom aj o otázkach vstupu Turecko do Európskej únie.

Bratislava 7. novembra (TASR) - O možnostiach prehĺbenia ekonomickej spolupráce, špeciálne v oblasti energetiky, parlamentnej ekonomickej diplomacie, ale aj o otázkach vstupu Turecka do Európskej únie (EÚ) dnes rokoval predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška (Smer-SD) a predseda Veľkého národného zhromaždenia Tureckej republiky Cemil Çiçek.

"Turecko nie je len náš spojenec v NATO, ale je to predovšetkým obrovský ekonomický potenciál rastu. Pre slovenské hospodárstvo, ako súčasť európskeho trhu, je obrovskou výzvou. Bavili sme sa o tom, ako vytvoriť dispozíciu a priestor pre to, čomu sa hovorí parlamentná ekonomická diplomacia," povedal Paška, ktorý dnes recipročne prijal pozvanie na návštevu Turecka.

"Turecko a Slovensko sú dve priateľské krajiny nielen v rámci NATO, ale aj na iných platformách medzinárodnej arény. Práve teraz sa v Turecku uskutočňuje stretnutie členov spoločného turecko - slovenského ekonomického výboru, kde práve teraz hovoria o zintenzívnení ekonomických a obchodných vzťahov tak, ako my tu hovoríme o tom, že treba zintenzívniť medziparlamentnú spoluprácu," reagoval Çiçek. "Turecko má záujem o prehlbovanie spolupráce nielen v ekonomickej, obchodnej oblasti a v oblasti politického dialógu, ale napríklad aj v oblasti energetiky. Práve energetika je pre obidve krajiny životne dôležitou otázkou," povedal s dodatkom, že Turecko má záujem ďalej prehlbovať spoluprácu aj v oblasti kultúry a vedy.

C. Çiçek: EÚ žiadame o spravodlivý a rovnocenný prístup, nie o ústupky





Paška v rozhovore potvrdil stanovisko Slovenska ohľadom rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie (EÚ). "Ponúkol som spoluprácu na úrovni národných parlamentov práve z pohľadu skúseností, praktík a mechanizmov, ktorými sme prechádzali v rámci prístupového procesu. Slovenská pozícia je všeobecne známa, je to podpora za splnenia štandardných podmienok, ktoré museli splniť všetky dnešné členské krajiny EÚ," konštatoval.

Podľa Çiçeka je v tejto chvíli situácia ohľadom rokovaní o vstupe komplikovaná. "Dnešnú situáciu vidíme negatívne, lebo rokovania s EÚ sú momentálne zmrazené a hlavným zodpovedným je Francúzsko," povedal s tým, že Turecko zatiaľ uzatvorilo päť kapitol. Ďalší problém vo vzťahoch Turecka a EÚ je administratíva gréckej časti Cypru, ktorá podľa Turecka nereprezentuje celý ostrov. Çiçek dodal, že si cení podporu Slovenska a dúfa, že bude v rámci rôznych platforiem pokračovať.

C. Çiçek: Očakávam, že Obama prinesie viac mieru do regiónov





"Prezident Obama bol včera v USA znovuzvolený a ja dúfam, že tento výsledok bude prínosný nielen pre občanov Spojených štátov amerických, ale aj pre všetky krajiny, ktoré majú v tejto súvislosti od USA určité očakávania," reagoval predseda tureckého parlamentu na otázku, aké očakávania má od druhého volebného obdobia novozvoleného prezidenta USA Baracka Obamu. "Spojené štáty americké sú dôležitým spojencom, aj v rámci NATO a preto nesú určitú zodpovednosť. Táto zodpovednosť pre nich vyplýva aj z členstva v NATO, aj z ich pozície. Ak sa mám na túto otázku pozrieť očami nášho regiónu, musím povedať, že v našom regióne sú utláčaní a prenasledovaní ľudia a aj v tomto duchu očakávame, že USA a prezident Obama prispeje k tomu, aby tu bol mier," uzavrel.