Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér Fico sa nestretne s iniciátormi výzvy My sme les

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Iniciátori výzvy chceli poznať premiérov názor na riešenie situácie v slovenských lesoch, ako aj nezhôd v ochrane prírody medzi ochranármi a lesníkmi.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa nestretne s iniciátormi výzvy My sme les. Informovali o tom na sociálnej sieti po tom, čo im prišla odpoveď na ich žiadosť. Iniciatíva kritizuje, že ich list postúpil na ministerstvo pôdohospodárstva, kde si podľa nej aj o "kukuričnom poli" myslia, že je to les.

Iniciátori výzvy chceli poznať premiérov názor na riešenie situácie v slovenských lesoch, ako aj nezhôd v ochrane prírody medzi ochranármi a lesníkmi. "Na Slovensku rýchlym tempom miznú posledné zvyšky najcennejších pralesov, ako aj lokality vzácneho a ohrozeného hlucháňa hôrneho. Národné parky nespĺňajú medzinárodné kritériá, ku ktorým sa SR zaviazala, neplnia funkciu ochrany prírody, ktorá je zmyslom ich existencie, a rozsiahla devastácia ničí aj ich potenciál pre rozvoj regiónov trvalo udržateľným spôsobom vďaka turizmu, poľnohospodárstvu a potravinárstvu," napísali Ficovi.

Iniciatíva My sme les, ktorá reaguje na situáciu v lesoch a národných parkoch, a žiada ich lepšiu ochranu, sa stala najúspešnejšou online environmentálnou podpisovou akciou na Slovensku. Doteraz ju podporilo takmer 64.000 ľudí. Výzva má politikom ukázať, že téma slovenských lesov sa týka celej verejnosti. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa vyjadril, že vníma situáciu v lesoch podobne ako organizátori výzvy.