Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Premiér: O prevoz z Afganistanu požiadalo pár občanov SR

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger. Foto: TASR - Dano Veselský

Bezpečnostnú situáciu v Afganistane, obzvlášť v Kábule a na tunajšom letisku, označil predseda vlády za mimoriadne vážnu.

Bratislava 16. augusta (TASR) – O prevoz z Afganistanu v uplynulých hodinách požiadalo pár občanov SR. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že vláda SR intenzívne komunikuje s partnermi a je zapojená do procesov prevozu občanov Afganistanu a aj občanov Európskej únie do bezpečia.

„V rámci týchto misií sme poskytli vojenský špeciál a v týchto hodinách sa rokuje o jeho nasadení, ale aj ďalšej techniky, v rámci partnerov NATO," spresnil Heger. Vládny kabinet SR sa podľa slov premiéra rozhodol poskytnúť azyl desiatim občanom Afganistanu, ktorí za posledné roky veľmi intenzívne spolupracovali s členskými štátmi EÚ.



Bezpečnostnú situáciu v Afganistane, obzvlášť v Kábule a na tunajšom letisku, označil predseda vlády za mimoriadne vážnu. Deklaruje však, že situáciu podrobne monitorujú a vláda je pripravená flexibilne reagovať.

Rezort slovenskej diplomacie ešte koncom minulého týždňa informoval, že na území Afganistanu eviduje troch slovenských občanov.

Pakistanskí vojaci kontrolujú dokumenty cestujúcim do Afganistanu na hraničnom priechode v pakistanskom Čamane 16. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


„V jednom prípade ide o osobu pracujúcu pre humanitárnu organizáciu Lekári bez hraníc, ktorej sme už uplynulý týždeň odporučili okamžitý odchod z krajiny, a v ďalšom prípade ide o dve občianky, ktoré sa už dávnejšie do Afganistanu vydali a o pomoc nežiadali," povedal hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga.

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu (15. 8.) bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol. Mnoho západných štátov v Kábule uzavrelo svoje ambasády a evakuuje odtiaľ svojich občanov a miestnych spolupracovníkov.