Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér verí, že poslanci zvolia dostatok kandidátov na sudcov ÚS

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Roman Hanc

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že v nadchádzajúcej voľbe sa podarí zvoliť dostatočný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády v Čani.

"Verím, že tentokrát sa skončí tento nekonečný príbeh. Je dôležité, aby bol ústavný súd čo najskôr v plnom počte," povedal Pellegrini s tým, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala už dostať dostatočný počet kandidátov tak, aby z nich mohla vymenovať sudcov a Ústavný súd SR mohol fungovať v plnom zložení.

Pellegrini podporil rozhodnutie strany Smer-SD zúčastniť sa aj na verejnej voľbe, pokiaľ ju väčšina v parlamente odhlasuje. Smer-SD dlhodobo presadzuje tajné hlasovanie. Jeho koaliční partneri SNS aj Most-Híd už hovoria o verejnej voľbe, hoci pôvodne tiež hlasovali v tajnej. Opozícia od začiatku žiada verejné hlasovanie.

Parlament má opäť voliť kandidátov na ústavných sudcov na aktuálnej schôdzi. Termín hlasovania ešte nie je známy. Poslanci budú vyberať zo 16 uchádzačov. Pôjde už o piatu voľbu. Snemovni sa stále nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament má zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vymenovať chýbajúcich deviatich sudcov. Plný počet ešte ale snemovňa nezvolila, chýbajú doň štyria. Aktuálne má ústavný súd sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.