Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident dal zelenú zrušeniu poplatku za cirkevný sobáš

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

So zmenou súhlasil aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa na zrušení poplatku dohodol na stretnutí so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcií v Bratislave.

Bratislava 25. februára (TASR) - Administratívny poplatok za cirkevný sobáš vo výške desať eur sa ruší. Prezident SR Andrej Kiska totiž cez týždeň podpísal zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Práve cez ten ho poslanci nepriamou novelou zákona o správnych poplatkoch zrušili.

So zmenou súhlasil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý sa na zrušení poplatku dohodol na stretnutí so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcií v Bratislave. Pred poslancami minister priznal, že došlo k chybe v zákone, pričom poplatok na základe návrhu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) presadil podpredseda vlády SR pre informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nápravu cez poslanecký pozmeňovací návrh vo výbore považuje za štandardné riešenie.

Poplatok za cirkevný sobáš účtujú obecné matriky od začiatku tohto roka. Zavedený bol na základe požiadavky ZMOS-u a matrikárov, ktorí pripomienkovali zákon o elektronickej verejnej správe z dielne podpredsedu vlády Pellegriniho. Kresťanské organizácie označili poplatok za diskriminačný. Spustili petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20.000 ľudí. Kaliňák po stretnutí s nimi skonštatoval, že ľudia, ktorí sa rozhodnú uzavrieť sobáš v kostoloch, by nemali byť znevýhodnení a štát by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný alebo cirkevný.