Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Posudzovanie žiadostí o dotácie z rezortu zdravotníctva sa zmení

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker . Foto: TASR - Martin Baumann

Zmeny prináša novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Spôsob posudzovania žiadostí o dotácie od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa od decembra zmení. Rezort chce tak zabrániť diskvalifikácii kvalitných vedeckých a vzdelávacích inštitúcií. Zmeny prináša novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

"Cieľom novely je upraviť možnosť hodnotenia žiadostí, ktorých žiadatelia sú vo vzťahu k členovi Vedeckej rady, tak aby sa zachovala nestrannosť a objektivita pri hodnotení žiadostí, aby sa zamedzil konflikt záujmov členov Vedeckej rady vo vzťahu k žiadateľovi, a súčasne vytvoriť priestor pre kvalitné vedecké projekty v záujme podpory výskumu a vývoja v oblasti zdravotníctva," priblížilo ministerstvo.

Ako poukázalo, členovia Vedeckej rady musia spĺňať kvalifikačné predpoklady na vykonávanie vedeckovýskumných úloh v oblasti zdravotníctva. Preto pochádzajú z univerzít, vysokých škôl, Slovenskej akadémie vied, vedeckých parkov či spomedzi poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.