Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Prezidentka podpísala novelu zákona o cestnej premávke

Ilustračná snímka. Foto: TASR Miroslav Košírer

Obciam v rámci novelizácie zákona pribudnú kompetencie na výkon kontroly rešpektovania týchto pravidiel formou objektívnej zodpovednosti.

Bratislava 15. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o cestnej premávke, ktorá posilňuje kompetencie obcí v oblasti pokutovania porušenia pravidiel cestnej premávky v súvislosti so zákazmi zastavenia a státia vozidiel. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Obciam v rámci novelizácie zákona pribudnú kompetencie na výkon kontroly rešpektovania týchto pravidiel formou objektívnej zodpovednosti.

Predkladatelia v dôvodovej správe vysvetlili, že doteraz bolo možné "správny delikt držiteľa vozidla, tzv. objektívna zodpovednosť, prejednať len vtedy, ak je zaznamenaný technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva Policajný zbor". Obec tak doteraz nemala možnosť vyhotovovať dôkazy a ani vydávať meritórne rozhodnutia v takýchto prípadoch.

Pri zmene legislatívy argumentujú, že mnoho obcí, najmä okresné a krajské mestá, začali riešiť problematiku parkovania rezidentov a jasne stanovili pravidlá, pričom realizovali príslušné dopravné značenie. Chýbali im však kompetencie na kontrolu rešpektovania týchto pravidiel formou objektívnej zodpovednosti.

"Z uvedeného dôvodu je potrebné, aby obec mala možnosť pokutovať držiteľa vozidla za porušenie jeho povinností, a tak zabezpečiť, aby pri prevádzkovaní jeho motorového vozidla boli dodržiavané pravidlá cestnej premávky spočívajúce v zákaze zastavenia alebo státia vozidiel v územnej pôsobnosti konkrétnej obce," tvrdia autori novely.

Účinnosť má novela nadobudnúť od 1. mája 2021.