Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová: Slováci v USA a Kanade sledujú situáciu na Slovensku

Na snímke primátorka San Francisca London Breed (v popredí vľavo) a prezidentka SR Zuzana Čaputová ( v popredí vpravo) počas vztýčenia slovenskej vlajky na radnici v San Franciscu 1. februára 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Vnímajú a reflektujú aj to, že ľudia pokojným a slušným spôsobom protestujú v uliciach, čo vnímajú ako zrelý prejav demokracie, povedala prezidentka.

San Francisco/Bratislava 2. februára (TASR) - Slováci v USA a Kanade sledujú situáciu na Slovensku. Prezidentky Zuzany Čaputovej sa pýtajú na postoj vlády k Ukrajine aj na zmeny v oblasti právneho štátu. Hlava štátu to pre médiá uviedla na svojej zahraničnej pracovnej ceste v USA.

"Vnímajú a reflektujú aj to, že ľudia pokojným a slušným spôsobom protestujú v uliciach, čo vnímajú ako zrelý prejav demokracie," povedala prezidentka.

Tisíce ľudí po celom Slovensku sa opäť zišli na protivládnych protestoch proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a zmenám v Trestnom zákone. Najviac ich prišlo v Bratislave a Košiciach. Organizovali ich opozičné parlamentné subjekty Progresívne Slovensko, SaS a KDH. V niektorých mestách sa konali aj občianske protesty. Proti krokom vlády vyšli Slováci do ulíc aj v zahraničí.