Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prezídium má o Žitňanskej a Beblavom hovoriť už začiatkom marca

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská (na snímke) a poslanec NR SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý spustili projekt s názvom Tvoríme Slovensko 20. februára 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Žitňanskej a Beblavému ako zakladateľom projektu Tvoríme Slovensko hrozí, že budú musieť zo strany odísť, aj keď nebudú chcieť.

Bratislava 3. marca (TASR) - Poslanci NR SR Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý (obaja SDKÚ-DS) by mali Prezídiu materskej strany vysvetľovať svoje aktivity okolo projektu Tvoríme Slovensko už v najbližších dňoch. TASR to potvrdil podpredseda strany Ivan Štefanec. Na kritické hlasy v strane adresované Žitňanskej a Beblavému upozornili Hospodárske noviny.

"Nie je ešte určený termín Prezídia, ale malo by byť začiatkom marca ešte pred rokovaním NR SR," uviedol Štefanec. Na margo vyjadrenia podpredsedu Viliama Novotného pre HN, že Žitňanskej by zobral funkciu predsedníčky klubu, Štefanec pre TASR poznamenal, že on osobne spojitosť medzi touto funkciou a aktivitami poslancov nevidí. "Samozrejme, je ale potrebné vyriešiť si nezodpovedané otázky. Rozumiem obavám niektorých našich členov o to, aby aktivity našich poslancov nešli proti strane, ale v prospech SDKÚ-DS," vysvetlil.

To, akým smerom ide podľa neho projekt Tvoríme Slovensko, zatiaľ Štefanec odhadnúť nevie. "Uvidíme, aké budú výsledky. Teším sa na diskusiu na Prezídiu a vyjasnenie si pozícií, čo autori projektu od myšlienky čakajú a aký to bude mať prínos pre SDKÚ-DS. Potom budem môcť posúdiť prospech pre našu modrú. Stále verím, že každý robí svoje aktivity s dobrým úmyslom, a verím, že sa veci vysvetlia. Projekt môže byť inšpiráciou pre našu stranu, ale záleží to len od jeho autorov, ako ho chcú využiť pre ďalší rozvoj aktivít v SDKÚ-DS," dodal opozičný politik.

Žitňanská o argumentoch hovoriť nechcela

Žitňanská hovoriť o svojich argumentoch, ktoré prednesie na Prezídiu, hovoriť nechcela. "Necítim potrebu cez médiá riešiť vnútrostranícke otázky," uviedla. Na otázku, či projekt Tvoríme Slovensko je proti alebo v prospech SDKÚ-DS, pre TASR odvetila, že jeho cieľom je venovať sa problém a témam, ktoré sú naozaj vážne a trápia spoločnosť. "Ide o hľadanie odpovede na otázky s ľuďmi, ktorí sa dnes stránia straníckeho prostredia. Je to projekt, ktorý nejde proti nikomu, ale chce zmenšiť priepasť medzi politikou a ľuďmi, ktorí majú potenciál byť verejne angažovaní," vysvetlila.

Hospodárske noviny tento týždeň informovali, že Žitňanskej a Beblavému ako zakladateľom projektu Tvoríme Slovensko hrozí, že budú musieť zo strany odísť, aj keď nebudú chcieť. "Áno, také hlasy sú, a nie sú ojedinelé. Ozývali sa v kuloároch aj na poslednej Ústrednej rade, zaznievajú aj na krajských predsedníctvach," povedal HN Novotný. Straníkom podľa denníka prekáža, že spustenie sólo projektu im neoznámili, nepozvali ich naň a dozvedeli sa o ňom až z médií.

Žitňanská už deklarovala, že zo strany odísť nechce. "Nechcem založiť novú stranu. Myslím, že je ich nateraz dosť. Parlamentné voľby sú o tri roky a vôbec nie je isté, aké budú volebné pravidlá," vyhlásila počas diskusie 20. februára. Zároveň ale konštatovala, že priepasť medzi pravicovými stranami a ich voličmi sa zväčšuje. "Ľudia žijú iný svet, akým žije politika. A tá im ešte robí prekážky," povedala. Preto je podľa nej dôležité rozprávať sa s kreatívnymi a schopnými ľuďmi a hľadať u nich inšpiráciu.

"Projekt Tvoríme Slovensko nie je projektom na jeden deň, bude pokračovať ďalšími aktivitami po celom Slovensku," podotkla Žitňanská. Cieľom je integrovať nápady a námety tak, aby vznikla politická agenda, za ktorú sa napokon postaví "kritická masa voličov".