Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Pri kontrole zálohovania zistili nedostatky v 27 prevádzkach

Na snímke ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Nadežda Machútová počas tlačovej konferencie na tému Výsledky kontrolnej akcie SOI zameranej na ochranu fungovania zálohového systému pre jednorazové nápojové obaly, v utorok 27. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Najviac nedostatkov odhalila v obchodoch v Dunajskej Strede a Nových Zámkoch.

Bratislava 27. februára (TASR) - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) pri kontrole systému zálohovania obalov zistila nedostatky v 27 prevádzkach v prihraničných oblastiach. Predstavuje to 18,37 percenta z celkového počtu kontrolovaných. Najviac nedostatkov odhalila v obchodoch v Dunajskej Strede a Nových Zámkoch. V utorok o tom informovala ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Inšpektori celkovo skontrolovali 147 prevádzok v 73 oblastiach pri hraniciach.

V prvej etape kontroly zistili podľa Machútovej závažné porušenia zákona najmä zo strany podnikateľov v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Nedostatky odhalili vo viac ako 22 percentách obchodov. V druhej etape, ktorá sa konala v ostatných šiestich krajoch, našli chyby v necelých ôsmich percentách prevádzok. SOI kontrolovala registráciu obalov, ich povinné označovanie, účtovanie a uvádzanie výšky zálohu.

"Nedostatky pri účtovaní a uvádzaní výšky zálohu sme kontrolovali tiež. Výšku zálohu neuviedlo 12 prevádzok pri 252 druhoch," podotkla Machútová. Vysvetlila, že pre ľudí je najhoršie to, ak im v obchode naúčtujú zálohu za obal, ktorý nie je označený a registrovaný, a teda sa zálohovať nemôže. Toto sa podľa šéfky SOI udialo v štyroch prevádzkach v rámci Trnavského kraja.

Nedostatky pri označovaní a registrácii zálohovaných nápojových obalov boli v 25 prevádzkach. Chýbala registrácia či označenie obalu, poukázala Machátová. Inšpektori preverili 419 druhov nápojov, ktoré vykazovali podozrenie. Nezaregistrovaných alebo neoznačených obalov bolo podľa riaditeľky SOI 145 prípadov.

Celkovo skontrolovala obchodná inšpekcia 26.306 kusov balení nápojov, z čoho viac ako dve tretiny neboli registrované a zálohované. Z toho sa vyše 13.700 balení odpredalo a 4295 kusov stiahli z predaja až do vykonania nápravy.

"Pre nás je táto aktivita snahou o výstrahu pre všetkých, či už podnikateľov, alebo iné subjekty, ktoré sa budú snažiť tento systém zneužívať a na ňom profitovať," poznamenal generálny riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč. Doplnil, že je ich zákonnou povinnosťou monitorovať systém a zabezpečiť jeho spravodlivosť. V niektorých prípadoch išlo podľa neho o neformálne pochybenia. V niektorých však vidí úmyselné konania, keď sa podnikatelia snažili zneužiť systém a zarábali buď priamo na ňom, alebo na spotrebiteľoch.

Áč tvrdí, že sa stretávajú aj s podvodnými konaniami, ktoré indikujú spáchanie trestných činov. Správca preto podal viacero trestných oznámení. Spolupracuje s políciou aj colnou správou. "Určite nepoľavíme a budeme pokračovať ďalej," povedal Áč. Machútová taktiež deklarovala, že budú prevádzky kontrolovať znova.