Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pri zákonoch sa bude skúmať aj vplyv na rodinu

Na snímke poslanci NR SR. Foto: TASR/Jakub Kotian

Národniari pripomenuli, že systematické analytické posudzovanie vplyvov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu doteraz pri tvorbe právnych predpisov chýbalo.

Bratislava 19. júna (TASR) - Pri zákonoch sa bude posudzovať aj vplyv na rodinu. Poslanci Národnej rady SR totiž 117 hlasmi schválili novelu zákona o tvorbe právnych predpisov, ktorá túto zmenu zavádza. Doložka má podľa SNS zabrániť vládam prijímať zákony idúce proti rodine.

Národniari pripomenuli, že systematické analytické posudzovanie vplyvov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu doteraz pri tvorbe právnych predpisov chýbalo napriek tomu, že Ústava SR garantuje manželstvu, rodičovstvu a rodine osobitnú zákonnú ochranu.

"Bez náležitého analytického posudzovania návrhov právnych predpisov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu je dodržiavanie tohto ústavného záväzku v súlade s cieľmi stanovenými ústavodarcom ohrozené," doplnili predkladatelia.

"Slovensko potrebuje novú koncepciu rodinnej a demografickej politiky," uviedla poslankyňa SNS Eva Smolíková. Rodina musí podľa poslankyne zostať základnou bunkou spoločnosti. "Našou povinnosťou je ju chrániť, aj keď nie každý z nás žije v úplnej tradičnej rodine," podotkla s tým, že SNS mieni podporovať aj osamelých rodičov s deťmi.

Doložka o vplyve na rodinu nie je v parlamente nový nápad. V roku 2015 s návrhom prišlo vtedy parlamentné KDH, ale neuspelo. Navrhovalo, aby sa pri príprave zákonov musel skúmať aj vplyv navrhovanej legislatívy na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie.

V súčasnosti podľa zákona o rokovacom poriadku parlamentu je navrhovateľ legislatívy povinný skúmať pri predkladaných návrhoch jej vplyvy na verejné financie, na podnikateľské a životné prostredie, na obyvateľov a zamestnanosť.