Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Prípady opitých detí na urgente v lete nestúpli, prídu 3 až 4 týždenne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Zvýšený počet takýchto prípadov pozoruje ústav napríklad pred koncom školského roku.

Bratislava 19. júla (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave nezaznamenal od začiatku leta nárast prípadov mladých intoxikovaných alkoholom. "Od začiatku prázdnin sledujeme na oddelení urgentného príjmu tri až štyri deti intoxikované alkoholom týždenne, čo je zhruba rovnaký počet ako počas roka," uviedla pre TASR hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Zvýšený počet takýchto prípadov pozoruje ústav napríklad pred koncom školského roku. "Tiež počas udalostí, akými sú vysvedčenia, predĺžené víkendy, sviatky, rôzne festivaly a iné, mávame aj dve až tri opité detí za jeden deň. Rizikovým obdobím sú aj prvé septembrové týždne, keď sa deti stretnú po dlhšej dobe a chcú to osláviť v skupine rovesníkov," priblížila hovorkyňa. Dodala, že hľadiska veku ide najmä o deti staršieho školského veku, teda vo veku 15 a viac rokov. Pomer chlapcov a dievčat je podľa jej slov vyrovnaný.

Väčšina detí intoxikovaných alkoholom sa lieči ambulantne, na expektačných lôžkach oddelenia urgentného príjmu. V prípadoch, keď nejde iba o požitie alkoholu, ale boli pridružené vážnejšie úrazy alebo otravy liekmi a inými drogami, pacienti sú hospitalizovaní, ozrejmila Kamenická. "V Národnom ústave detských chorôb sme mali v čase od mája 2021 do konca mája 2022 hospitalizovaných šesť pacientov s intoxikáciou alkoholom," priblížila.