Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

R. FICO: Privítal by som meno nominanta na šéfa ÚVO do stredy

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pre premiéra je stranícky nominant KDH Peter Mach na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie neprijateľný.

Bratislava 17. mája (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) by privítal, keby opozícia predložila vláde meno nového nominanta na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) už do budúcej stredy (23.5.).

Urobiť tak však musí po dohode so zamestnávateľskými zväzmi a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jej doterajší nominant Peter Mach, ktorého navrhovalo KDH, túto podmienku nespĺňal.

"Asi si mysleli, že len čo si to rozdelia 'salámovo', budú zamestnávatelia aj ZMOS automaticky súhlasiť. Ale to odmietnutie pána Macha bolo veľmi jednoznačné, preto musia opäť začať rokovať. Tam nemôže byť stranícky nominant len preto, lebo ho nemajú kde inde umiestniť... V tomto okamihu musí (KDH) ponúknuť iné meno, pretože pán Mach je neprijateľný," komentoval nominanta opozície šéf Smeru-SD.

Tu bude player


Pokiaľ nedôjde k dohode, Fico je pripravený siahnuť po kandidátovi, ktorý vyhral súťaž Úradu vlády SR o tento post ešte pred parlamentnými voľbami. "Je tam poradie troch ľudí, ktorí mali podľa všetkého najlepšie predložené projekty. Ak nebude lepšia cesta, tak zoberiem prvého a urobím ho predsedom ÚVO," zhrnul Fico.

Predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ je sklamaný z toho, že Fico tieto odkazy sprostredkováva opozícii cez médiá. Napriek tomu je pripravený s premiérom i menovanými sociálnymi partnermi ďalej rokovať. "Pán Fico zrejme sľúbil tento post zamestnávateľom na svojom rokovaní na Bôriku a následne začal komunikáciu o tom, že to patrí predsa opozícii," reagoval. Podľa neho Mach je seriózny kandidát, ktorý spĺňa stanovené predpoklady.

Predseda ZMOSu Jozef Dvonč pre TASR v stredu (16.5.) uviedol, že združenie bude trvať na svojom kandidátovi na post šéfa ÚVO Removi Cicuttovi. "Budem vo štvrtok rokovať s KDH a pokúsime sa dospieť k nejakému vzájomnému konsenzu, ale v každom prípade my budeme presadzovať nášho kandidáta," priblížil.

Opozičné strany sa v dohodli na nominácii Macha v stredu po niekoľkotýždňových rokovaniach.