Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Zúčastnené strany potvrdili záujem prehlbovať európsku integráciu

Zo stretnutia predsedov parlamentných politických strán za účasti premiéra SR Roberta Fica (druhý sprava), predsedu NR SR Pavla Pašku (druhý zľava), podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka (vpravo) , ministra financií Petra Kažimíra (vľavo) a predstaviteľa SR pri EÚ Ivana Korčoka. Na snímke v pozadí zľava predseda OĽaNO Igor Matovič, predseda MOST- HÍD Béla Bugár, predseda KDH Ján Figeľ, predseda SaS Richard Sulík a predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo 30. júla 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rokovania vládnej strany Smer-SD s lídrami opozičných strán a expertmi budú pokračovať aj naďalej.

Bratislava 30. júla (TASR) – Záujem prehlbovať európsku integráciu potvrdilo na dnešnom rokovaní všetkých šesť parlamentných strán. Na tlačovej konferencii po skončení stretnutia Smeru-SD s opozičnými stranami to skonštatoval predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

"Všetky zúčastnené politické strany potvrdili záujem prehlbovať európsku integráciu. V tomto nie je rozpor," podotkol Fico. Iste však podľa neho nastane rozdielny pohľad na niektoré detaily. "Vláda SR bude, samozrejme, plne presadzovať, aby boli všetky potrebné dokumenty prerokované v primeranom rozsahu," doplnil Fico.

Rokovania vládnej strany Smer-SD s lídrami opozičných strán a expertmi budú pokračovať aj naďalej. "Musíme hovoriť s opozíciou," vyhlásil Fico. V takejto ťažkej situácii, v ktorej sa Európa nachádza, je podľa neho dôležitý nielen dialóg s opozíciou, ale aj širší konsenzus. "Musíme zabojovať spoločne za záchranu eurozóny a spoločnej meny," doplnil. Slovensko sa podľa premiéra hlási k silnej Európe a práve prehlbujúca sa integrácia môže byť nástrojom v boji proti kríze, ktorá v nej v súčasnosti vládne.

Tu bude player


Okrem európskych záležitostí diskutovali zástupcovia vládnej strany s opozičnými lídrami aj o problémoch Slovenska. Z nich sú podľa Fica najvážnejšou otázkou chýbajúce peniaze v štátnom rozpočte. Rozdiel medzi schváleným rozpočtom z čias vlády Ivety Radičovej a realitou je podľa premiéra 500 miliónov eur. "To núti vládu SR prijať ďalšie a ďalšie opatrenia," doplnil Fico. Rokovať o nich budú ministri na dnešnej mimoriadnej schôdzi vlády.

Opozícia podporuje hlbšiu integráciu EÚ, SaS chce k vážnym veciam referendum

Opozícia vrátene SaS je za hlbšiu európsku integráciu. Liberáli však žiadajú o každom významnejšom odovzdaní kompetencií Bruselu referendum. "Nič nebráni suverénnemu aj malému štátu povedať: 'toto je vážna vec a tu spravíme referendum'. Treba byť opatrný," vyhlásil dnes po skončení rokovania opozičných lídrov s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) šéf SaS Richard Sulík.

Netvrdí, že referendum treba vykonať pri všetkých otázkach. Za veľmi významné odovzdanie kompetencií by však považoval napríklad to, keby mal Brusel možnosť priamo zasahovať do slovenského štátneho rozpočtu. "To je pre mňa osobne významné odovzdanie kompetencií," povedal. Slovensko podľa Sulíka musí byť opatrné aj vzhľadom na to, koľkými miliardami sa už zaviazalo pomáhať členom eurozóny v problémoch. Dodal, že liberáli nie sú zásadne proti európskej integrácii. Podobne sú na tom aj zvyšné opozičné strany.

Zo stretnutia predsedov parlamentných politických strán za účasti premiéra SR Roberta Fica, predsedu NR SR Pavla Pašku, podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka, ministra financií Petra Kažimíra a predstaviteľa SR pri EÚ Ivana Korčoka. Na snímke predseda MOST- HÍD Béla Bugár (uprostred), predseda KDH Ján Figeľ (vpravo) a predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo (vľavo) prichádzajú na stretnutie 30. júla 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Sme za hlbšiu integráciu. Ale len takú, ktorá bude v prospech Slovenska," vyhlásil šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý vníma pozitívne začatý dialóg s premiérom v tejto veci. Zdôraznil potrebu konsolidácie verejných financií, ohľadom ktorej má opozícia vlastné návrhy. Podľa Bugára lepšie, ako sú tie vládne. Pokiaľ ide o európsku integráciu, Most-Híd sa bude vyjadrovať až ku konkrétnostiam, ktoré by mali byť známe koncom augusta.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo zdôraznil, že v prípade hlbšej integrácie bude jeho strana rešpektovať záujmy Slovenska. Podľa jeho slov treba zachovať princíp demokratickej legitimity.

"To, čo Slovensko potrebuje, je akcieschopná a dôveryhodná Európska únia," vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ. Kresťanskí demokrati sú pripravení diskutovať o konkrétnych navrhovaných zmenách, ktoré má vláda predložiť koncom augusta. Dodal, že napriek súhlasu s integráciou má opozícia s vládnym Smerom-SD niektoré odlišné postoje. KDH podľa Figeľa napríklad oponuje vytváraniu eurobondov, teda spoločných európskych dlhopisov. Zdôrazňuje potrebu konsolidácie a je zvedavý na opatrenia, ktoré vláda mieni urobiť pre zachovanie plánovaného deficitu rozpočtu na úrovni 4,6 percenta HDP na tento rok. Vláda má o nich podľa Figeľa informovať parlament v priebehu týchto dní.

Tu bude player