Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

R. KALIŇÁK: Chceme zjednotiť pravidlá volieb, nie meniť ich systém

Robert Kaliňák Foto: TASR/AP Photo

Podľa jeho slov sociálni demokrati túto tému otvorili po parlamentných voľbách už dvakrát, no zo strany opozície vždy zaznela iba kritika.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Rezort vnútra chce zrovnoprávniť pravidlá pre voľby na všetkých úrovniach. Zmenu samotného systému volieb však v súčasnosti nepripravuje. Pre TASR to dnes povedal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na margo zmien, ktoré dnes v tejto oblasti predstavil opozičný poslanec Radoslav Procházka (KDH). Minister je napriek tomu pripravený sa s poslancom stretnúť a o jeho návrhoch rokovať.

"Akúkoľvek zmenu by sme navrhli, boli by sme obvinení, že to robíme pre seba (pre Smer-SD). Budeme ale chcieť, aby boli rovnaké pravidlá pre kampaň - dĺžka, moratóriá, financovanie a ďalšie veci by sme mali záujem zjednotiť," povedal Kaliňák.

Podľa jeho slov sociálni demokrati túto tému otvorili po parlamentných voľbách už dvakrát, no zo strany opozície vždy zaznela iba kritika. "Pokiaľ nie je absolútny súhlas všetkých politických strán, tak to samozrejme má malý význam. Pokus (o rokovania, pozn. TASR) ale radi urobíme. Máme pripravených niekoľko návrhov - to sú napríklad tie kombinované volebné systémy, ale nemáme ústavnú väčšinu," poznamenal šéf silového rezortu.

Procházkov návrh predpokladá zmiešanie výhod pomerného a väčšinového volebného systému. "Ide o systém jeden plus osem obvodov. Celkový počet mandátov, ktoré strana získa, sa bude odvíjať od jej celkového výsledku tak, akoby celá SR bola jeden volebný obvod. Ale strany budú svoje mandáty získavať v ôsmich krajoch na základe osobitných krajských kandidátok," vysvetlil Procházka.