Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák neplánuje zmierňovať nulovú toleranciu alkoholu za volantom

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR

"Téma zmierňovania alkoholu za volantom nemá u mňa veľkú obľubu," skonštatoval R. Kaliňák.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Minister vnútra Róbert Kaliňák (Smer-SD) neplánuje zmierňovať nulovú toleranciu alkoholu za volantom. Diskusiám sa ale nebráni. "Téma zmierňovania alkoholu za volantom nemá u mňa veľkú obľubu. Ale nemôžem vylúčiť, že by som neprijal nejaké názory a že by sme sa nad nimi nezamysleli v rámci nejakej celospoločenskej dohody," povedal Kaliňák.

V rámci celej spoločnosti by sa podľa neho dokázala zrodiť dohoda na zmierňovaní pokút. "Ale to asi nie je cesta. Sami vidíte, že ani tak prísny trest, ako je trestné stíhanie za jedno promile za volantom, nezapríčinil rapídne klesanie požívania alkoholu za volantom a stále je to jedna z hlavných príčin nehôd," poznamenal.

Poukázal tiež na zavedenie opatrení z roku 2009, ktoré sa podľa jeho slov ukázali ako veľmi účinné. "Dnes sme prakticky na polovici úmrtí alebo ťažkých zranení v porovnaní s najhoršími rokmi 2002 a 2004. Myslím si, že je čas na to, aby sme v tomto pokračovali. Debata môže byť otvorená, ale chceme ísť určite cestou väčšej bezpečnosti," vyhlásil minister vnútra. Pripustil, že niektoré otázky sa asi prehodnocovať budú. Zmierňovanie nulovej tolerancie k nim však zrejme patriť nebude. "Toto si neviem dobre predstaviť. Ale nebránim sa diskusiám," uzavrel.

Podľa novely cestného zákona, ktorá platí od novembra minulého roka, je jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile trestným činom. Policajt môže takéhoto vodiča poslať na psychiatrické vyšetrenie, kde sa zistí, či je závislý, no podmienky, v akom prípade tak má urobiť, nie sú stanovené zákonom.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica si myslí, že nulová tolerancia alkoholu za volantom na Slovensku je príliš reštriktívna a mala by sa zvýšiť na 0,2 promile. "Bolo by dobré zlegalizovať toto množstvo, lebo je to na hranici jednak chyby prístrojov či požitia iných látok, napríklad nealkoholického piva či ústneho spreja," zdôvodnil s tým, že aj krajiny, ktoré majú v tomto smere prísnu legislatívu, takúto hranicu tolerujú.

Kaliňák tvrdí, že "na tieto miniatúrne výsledky" existuje riešenie. "Či už je to otázka následných krvných testov, alebo krátky odstup času, kedy opätovné fúkanie preukáže už potom nulový výsledok," uzavrel minister vnútra.