Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

R. MADEJ: Smer nepredloží kandidáta na šéfa GP, kým ÚS SR nerozhodne

Poslanci mohli predkladať kandidátov do novej voľby dodnes. Ani jedna parlamentná strana nikoho nenominovala.

Bratislava 29. januára (TASR) - Vládny Smer-SD nepredloží kandidáta do novej voľby generálneho prokurátora, kým nebude známe rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o predbežnom opatrení, ktoré by mohlo voľbu pozastaviť. Pre TASR to dnes povedal šéf ústavnoprávneho parlamentného výboru Róbert Madej.

Poslanci mohli predkladať kandidátov do novej voľby dodnes. Ani jedna parlamentná strana nikoho nenominovala. Pôvodný termín na predkladanie návrhov bol stanovený na 18. januára, predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ho však predĺžil do 29. januára. Rozhodol o tom kvôli ÚS, ktorý má rozhodnúť o tom, či novú voľbu šéfa prokurátorov pozastaví, alebo nie. O predbežnom opatrení, ktoré žiada nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš, ešte súd nerozhodol. Či Paška opäť predĺži termín na predkladanie návrhov ešte nie je známe. Jeho hovorca Pavel Chovanec pre TASR povedal, že sa šéf parlamentu ešte nerozhodol.

Hovorca predsedu parlamentu nedávno pripomenul, že už niekoľkokrát bolo uvedené, že podmienkou novej voľby bude rozhodnutie ÚS. Podľa predsedu parlamentu "je veľmi dôležité, aby nová voľba kandidáta na generálneho prokurátora na rozdiel od predchádzajúcej bola korektná a nespochybniteľná".

V súvislosti s novou voľbou sa spomína ako jediný kandidát iba Jaromír Čižnár, ktorého chce navrhnúť vládny Smer-SD. Ústavnoprávnemu výboru NR SR ho odporučila Rada prokurátorov SR. On sám však o svojej kandidatúre nechce do rozhodnutia ÚS o dočasnom opatrení hovoriť. Čižnár je krajským prokurátorom v Bratislave. Premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že sociálni demokrati budú podporovať len takého kandidáta, ktorý bude mať podporu samotnej prokuratúry.

Opozícia by žiadneho kandidáta predložiť nemala. Trvá totiž na tom, že parlament už kandidáta na generálneho prokurátora zvolil, a to Jozefa Čentéša. Prezident Ivan Gašparovič však začiatkom tohto roka rozhodol, že ho nevymenuje, okrem iného pre pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu.