Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

R. Švec: Slovensko by malo odísť z NATO a Európskej únie

Na archívnej snímke Róbert Švec. Foto: TASR Henrich Mišovič

Najdôležitejšou kompetenciou prezidenta je ratifikácia medzinárodných zmlúv. V rozhovore pre TASR to uviedol kandidát na hlavu štátu Róbert Švec.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. marca (TASR) - Slovensko by malo odísť z NATO a Európskej únie (EÚ). Najdôležitejšou kompetenciou prezidenta je ratifikácia medzinárodných zmlúv. V rozhovore pre TASR to uviedol kandidát na hlavu štátu Róbert Švec, ktorý si vie svoj výkon prezidentskej funkcie predstaviť bez možnosti udeľovať amnestie. Rozhovor so Švecom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na prezidenta SR.

-Čo vnímate ako najdôležitejšiu úlohu prezidenta SR?-
Prezident musí spájať občanov a ponúkať krátkodobé, ale aj dlhodobé vízie pre náš štát.

-Ktorú kompetenciu prezidenta považujete za najdôležitejšiu, a bez ktorej by ste si vedeli predstaviť výkon prezidentskej funkcie, prípadne, ktorú neplánujete používať?-
Za najdôležitejšiu kompetenciu považujem ratifikáciu medzinárodných zmlúv a bez možnosti udeľovať amnestie by som si vedel predstaviť výkon prezidentskej funkcie.

-Niektoré politické strany hovorili o potrebe zmeny volebného systému. Je táto zmena potrebná? Podpísali by ste zmenu volebného systému?-
Zmena volebného systému je žiaduca a preferujem prezidentskú formu vlády.-

-Aký je váš postoj k členstvu SR v NATO a EÚ? Členmi sme už 20 rokov.-
Preč z EÚ a aj z NATO. Členstvo v týchto zoskupeniach ničí náš národ a štát hodnotovo, ekonomicky a aj politicky. Slovensko nepotrebuje zlé európske riešenia, potrebuje slovenské riešenia a neutralitu.

-Prezident SR je aj najvyšší veliteľ ozbrojených síl. Aký je váš postoj k financovaniu armády, jej modernizácii, posilneniu, aj vzhľadom na dianie na východ od našich hraníc?-
Armádu treba posilniť personálne, technicky a aj finančne. Armáda musí byť opäť silná, pružná, dobre vybavená a schopná aj bez pomoci údajných spojencov chrániť slovenské územie.

-Ako vnímate pomoc Ukrajine? Ste za členstvo Ukrajiny v EÚ?-
Únia odobrila začiatok prístupových rokovaní. Ukrajine môžeme pomáhať humanitárne, v žiadnom prípade nie vojensky. Ukrajina nepatrí do EÚ!

-Má byť prezident protiváhou vláde? Prečo?-
Stačí si prečítať Ústavu SR a z nej jasne vyplýva, že prezident je súčasťou výkonnej moci. Takže reči niektorých kandidátov o protiváhe sú rečami politických amatérov, ktorí ani nevedia, na aký post v štáte kandidujú.




O prezidentský palác zabojuje v tohtoročných voľbách celkovo 11 kandidátov. Sú nimi Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.