Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Radíme: Pred prvou terapiou je dobré premyslieť si, čo k nej privádza

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Človek si môže spísať zoznam tém a otázok, ktoré by chcel prebrať.

Bratislava 24. januára (TASR) - Pred prvou terapiou je dobré premyslieť si, čo od nej človek očakáva. Spísať si tiež môže zoznam tém a otázok, ktoré by chcel prebrať. Odporúča to terapeutka Michaela Jombíková Janáková s tým, že z prvej terapie netreba mať obavy.

"Základom je sa na terapii cítiť pohodlne a príjemne. A to doslova. Vyberte si na vašu prvú terapiu oblečenie, v ktorom sa cítite dobre a pohodlne," radí. Najdôležitejšie je však, aby si človek utriedil myšlienky a zamyslel sa, čo ho na terapiu privádza. "Nápomocná v tom môže byť predstava, ako by to vyzeralo, keby bola terapia účinná. Čo konkrétne by sa vo vašom živote zmenilo," uviedla. Na terapiu zároveň odporúča pripraviť si pohár vody, servítky či pero a papier na prípadné spísanie myšlienok či poznámok.

Ozrejmila, že pri prvom stretnutí si pacient s terapeutom vymieňa základné a najdôležitejšie informácie. "Vysvetlíte mu, čo vás privádza na terapiu, čo vás trápi, alebo čo by ste radi zmenili. Terapeut vám zas vysvetlí, akým spôsobom bude s vami pracovať, ako často terapie budete potrebovať a hlavne spoločne zistíte, čo bude cieľom terapií," spresnila odborníčka. Prvé sedenie je podľa nej zároveň dôležité na zistenie, či je pre konkrétnu situáciu a osobu terapeut vhodný.

Obavy, že si človek s terapeutom na prvej terapii nesadne, sú podľa Jombíkovej Janákovej prirodzené. "Dokonca je úplne normálne na svojej prvej terapii nestretnúť terapeuta, ktorý by vám vyhovoval. Niekedy je to otázka sympatií, inokedy zas štýlu práce," vysvetlila s tým, že dôležité je byť úprimný. "Terapeut sa nebude hnevať aj keď ho odmietnete, prešiel mnohými hodinami vzdelávania a rozumie, aké je dôležité, aby ste sa pri terapii cítili pohodlne a bezpečne," dodala odborníčka. V prípade, že pacientovi terapeut nesadne, odporúča nenechať sa od terapie odradiť. "Vždy si pripomeňte, prečo ste sa rozhodli terapiu vyhľadať, čo ňou chcete dosiahnuť a po akej zmene túžite," radí.

Po prvej terapii môžu byť podľa nej pocity u človeka rôzne. "Prvá terapia vie byť veľmi vyčerpávajúca a môže umocniť pocit, že situácia človeka je zložitá a cesta k spokojnosti bude dlhá a náročná," uviedla Jombíková Janáková. Na druhej strane, má však podľa nej väčšina ľudí po prvej terapii dobrý pocit, že v sebe našli silu urobiť tento krok. "Celková úľava však prichádza až po niekoľkých terapiách. Vážnejšie problémy si vyžadujú väčšie množstvo terapií, jednorazová terapia zvyčajne pomáha pri riešení krízových situácií," doplnila.