Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V SR odhalili najväčšiu nelegálnu výrobňu cigariet v strednej Európe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/KÚ FS SR

Vo Veľkých Kostoľanoch zaistili tri kompletné výrobné linky a baliace linky na cigarety a linku na spracovanie surových tabakových listov.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Takmer 13 miliónov kusov cigariet, 22 ton tabaku, tri kompletné linky na výrobu a balenie cigariet, ďalšie príslušenstvo a 45 väzobne stíhaných cudzincov, to sú výsledky práce príslušníkov finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy z minulotýždňovej akcie, pri ktorej zasahovali na viacerých miestach na Slovensku. Išlo o prípad najväčšej odhalenej nelegálnej výrobne cigariet v strednej Európe.

Kľúčovým výsledkom minulotýždňovej razie príslušníkov finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy je zaistenie nelegálnej výrobne neoznačených tabakových výrobkov. Vo Veľkých Kostoľanoch zaistili tri kompletné výrobné linky a baliace linky na cigarety a linku na spracovanie surových tabakových listov. Pri akcii zaistili aj 21.719 kilogramov tabaku a tabakovej suroviny a 12.648.870 kusov cigariet bez označenia slovenskou kontrolnou známkou.

V sklade v bratislavských Vajnoroch zase našli 322 paliet rôznych komponentov na výrobu cigariet (filtre, krabičky, lepidlá, pásky a podobne). Škodu voči štátnemu rozpočtu iba na spotrebnej dani z tabakových výrobkov vyčíslili kriminalisti z Kriminálneho úradu finančnej správy približne na 2,5 milióna eur. Pri akcii zadržali aj desiatky cudzincov, tí sú teraz stíhaní väzobne.

Podľa hovorkyne finančnej správy Ivany Skokanovej vedenie finančnej správy chce v tejto súvislosti vyzdvihnúť veľmi korektnú spoluprácu s dozorujúcim prokurátorom, rovnako ako s Okresným súdom v Trnave. Len vďaka intenzívnej vzájomnej spolupráci sa podarilo docieliť, že všetky osoby, voči ktorým vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy vzniesol obvinenie, sú stíhané väzobne. Občania z Moldavska, Ukrajiny a Rumunska sú obvinení zo zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru. Hrozí im trest odňatia slobody vo výške troch až ôsmich rokov.

Zástupcovia finančnej správy ešte minulý týždeň informovali o razii v doteraz najväčšej výrobni nelegálnych cigariet v strednej Európe. Vzhľadom na rozsah zaisteného materiálu, rovnako ako počet na mieste zadržaných cudzincov, si prípad vyžiadal nasadenie viac ako stovky príslušníkov finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy, rovnako ako z colných úradov Trnava, Bratislava a Nitra. Nadväzujúce procesné úkony vykonávali takmer týždeň. Za tento krátky čas zvládli vypočuť všetkých zadržaných, vzniesli obvinenia, s ktorými sa stotožnil aj súd, vyčíslili škody voči štátnemu rozpočtu a zadokumentovali všetok zaistený materiál.