Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie slovenských politikov na výsledky nemeckých volieb

Na snímke šéf bavorskej CSU Horst Seehofer a líderka CDU Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Politici sa na sociálnej sieti vyjadrili k výsledkom nedeľných nemeckých parlamentných volieb.

Bratislava 25. septembra (Teraz.sk) - Vo voľbách do nemeckého Spolkového snemu presvedčivo a očakávame zvíťazila koalácia CDU/CSU súčasnej kancelárky Angely Merkelovej. Na druhom mieste skončila Sociálnodemokratická strana Nemecka so ziskom 20,5 percenta. Treťou najsilnejšou stranou sa stala pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko, ktorá dostala 12,6 percenta hlasov.

Prezident SR Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prezident SR Andrej Kiska zagratuloval nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu vo voľbách. "Je to dôležitý výsledok pre stabilitu a bezpečnosť v Európe," povedal prezident.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR teší, že nemeckí občania dali vo voľbách mandát na zostavenie vlády, ktorá bude ďalej aktívne podporovať a prehlbovať európsku integráciu tam, kde to prináša prospech všetkým členským štátom a občanom Európskej únie. Rezort to uviedol v reakcii na výsledky nemeckých volieb do Spolkového snemu.

"Nemecko je náš kľúčový bilaterálny partner, s ktorým sme v uplynulých 25 rokoch dosiahli vynikajúcu úroveň spolupráce. Jej vyvrcholením bola dohoda o tzv. štruktúrovanom dialógu, ktorú v júli v nemeckom Wolfsburgu podpísali ministri zahraničných vecí SR a Nemecka Miroslav Lajčák a Sigmar Gabriel. Túto vyššiu formu spolupráce chceme v praxi uplatňovať aj s novou nemeckou vládou," píše sa v stanovisku slovenského rezortu diplomacie, ktoré agentúre TASR poskytol hovorca Peter Susko.

Ministerstvo dodáva, že Európska únia stojí pred veľkými výzvami a Slovensko chce aktívne v spolupráci s novou nemeckou vládou hľadať odpovede na otázky o budúcnosti európskeho projektu.

Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Nemecku sa v súlade s očakávaniami stali kresťanskí demokrati z únie CDU/CSU so ziskom 33,0 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov zverejnených v noci nadnes.

Na druhom mieste skončili sociálni demokrati z SPD, ktorí získali 20,5 percenta hlasov. Pre oboch týchto doterajších partnerov vo veľkej koalícii však ide o výrazné straty oproti predošlým voľbám.

Sčítanie hlasov zo všetkých 299 volebných obvodov tiež potvrdilo, že treťou najsilnejšou stranou v novom Spolkovom sneme (Bundestag) bude pravicovopopulistická Alternatívna pre Nemecko (AfD) so ziskom 12,6 percenta hlasov.

Predseda Most-Híd Béla Bugár
Na snímke predseda Most-Híd Béla Bugár
Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

"Som rád, že po voľbách v Holandsku a vo Francúzsku aj z Nemecka prichádzajú priaznivé správy. Hlas rozumu dnes opäť zvíťazil nad populizmom. Verím, že tomu nebude inak ani vo voľbách, ktoré nás čakajú 4. novembra,"napísal sa na sociálnej sieti predseda koaličného Most-Híd Béla Bugár.

Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

"Angela Merkelová podľa očakávaní vyhrala, no s najhorším povojnovým výsledkom. Jej strana CDU stratila vyše 8 percent, presne toľko získala novovzniknutá AfD. Medzi voličmi AfD je aj milión bývalých voličov CDU, takpovediac účet za milión migrantov," napísal šéf opozičnej SaS R. Sulík.

Europoslanec Branislav Škripek
Branislav Škripek
Foto: TASR/Pavel Neubuer

Podľa neho sú tieto voľby zásadné a ich výsledok bude mať dopad na EÚ. "Merkelová to vo svojom asi poslednom období v ktorom sa bude nepochybne chcieť zapísať do histórie, nebude mať vôbec ľahké. Nemecká spoločnosť je posledná dva roky tiež polarizovaná v téme migrácie. Prejavilo sa to tým, že AfD získala tretie miesto s veľmi slušným výsledkom," konštatuje okrem iného v statuse europoslanec.


Strana Sieť

"CDU/CSU podľa exit pollov vyhralo nemecké voľby. Víťazstvo má však trpkú príchuť. Ak sa odhady potvrdia, pôjde o najhorší výsledok od roku 1949 (vtedy 31 %), CSU stratila v Bavorsku takmer 11 % a brány Bundestagu sa otvoria pre AfD. Na rozdiel od francúzskych volieb, tie nemecké nespôsobovali vlnu celoeurópskej hystérie, pretože CDU/CSU si dlhodobo udržiavala stabilnú pozíciu a európske špičky nevnímali AfD, na rozdiel od Le Pen, ako reálnu hrozbu," konštatuje okrem iného v stanovisku mimoparlamentná strana Sieť.

Strana Skok

Nemecké voľby podľa strany Skok dopadli dobre, po štvrtýkrát ich vyhrala strana Angely Merkelovej, zelení dosiahli najlepší výsledok v histórii a liberáli sú späť v parlamente. "Presne tieto tri proeurópske strany by mohli zostaviť novú nemeckú vládu. Ďalšou možnosťou je proeurópska dvojkoalícia Merkelovej so Schulzom. V parlamente sú síce prvýkrát od pádu Hitlera aj krajní pravičiari z protieurópskej strany AfD, ale túto smutnú správu prekrýva fakt, že až tri štvrtiny Nemcov hovoria jasné áno Európskej únii," uvádza tiež v statuse mimoparlamentná strana Skok.