Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva chce zlepšiť situáciu so všeobecnými lekármi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Túto problematiku riešime tiež v spolupráci so samosprávnymi krajmi, spresnilo ministerstvo.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR realizuje viaceré kroky na zlepšenie situácie so všeobecnými lekármi a pracuje na reforme ambulantnej starostlivosti. "Znižovanie ich priemerného veku a posilnenie primárnej ambulantnej sféry je jedným z ťažiskových zámerov, ktoré sme zadefinovali aj v programovom vyhlásení vlády," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na analýzu Najvyššieho kontrolného úradu.

Jedným z cieľov je podľa jej slov zjednodušenie otvárania ambulancií v regiónoch, predovšetkým v tých, kde je situácia kritická, čo je takisto dlhoročným problémom. "Túto problematiku riešime tiež v spolupráci so samosprávnymi krajmi," doplnila Eliášová.

Ďalším krokom je rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov, čo odľahčí ambulancie lekárov-špecialistov. Pokračuje takisto rozvoj Centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo zdravotníctva takisto pracuje na zlepšení pracovných podmienok pre lekárov. Obdobie pandémie taktiež ukázalo silu telemedicíny, ktorú vo veľkej miere využívajú práve všeobecní lekári. Aj v tejto oblasti sa tak otvárajú nové možnosti pre tento spôsob manažmentu pacienta.

Situácii má pomôcť aj rezidentský program. K dnešnému dňu je v rezidentskom štúdiu zaradených v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo 181 lekárov a v špecializačnom odbore pediatria 132 lekárov. "Ministerstvo zdravotníctva zároveň k dnešnému dňu eviduje 164 skončených rezidentov v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo a 35 rezidentov v špecializačnom odbore pediatria, ktorí pracujú v regiónoch po celom Slovensku," doplnila Eliášová.

Na Slovensku môže byť v krátkej budúcnosti ohrozená dostupnosť všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Dôvodom je nízky počet všeobecných lekárov pre dospelých a vysoký priemerný vek všeobecných lekárov pre deti a dorast, vyplýva z analýzy Najvyššieho kontrolného úradu SR. Ministerstvo pripomína, že nedostatok lekárov je dlhodobým problémom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.