Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Remišová: Správa NKÚ potvrdzuje obrovské zlyhania viacerých rezortov

Na archívnej snímke Veronika Remišová. Foto: TASR Michal Svítok

Remišová poukázala na rezorty vnútra, školstva, pôdohospodárstva či dopravy.

Bratislava 22. mája (TASR) - Správa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR potvrdzuje obrovské zlyhania viacerých rezortov, skonštatovala opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR za OĽaNO Veronika Remišová. Poukázala na rezorty vnútra, školstva, pôdohospodárstva či dopravy. "Toto je správa o tom, ako vláda šafári s našou krajinou," vyhlásila v pléne, kde poslanci diskutujú o zisteniach NKÚ v minulom roku.

Remišová poukázala na zistenia v rezorte školstva, ktoré sa týkajú minuloročnej kauzy s čerpaním eurofondov. Pri rezorte pôdohospodárstva spomínala problémy s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. V súčasnosti rezonuje kauza agrodotácií. Pokiaľ ide o rezort vnútra, tam sa NKÚ pozrel na napríklad Elektronický kontraktačný systém (EKS, elektronické trhovisko). Remišovú tiež vyrušuje, že ho nevlastní ministerstvo vnútra, ale konzorcium firiem. "Aj NKÚ to vyhodnocuje ako riziko," poznamenala.

NKÚ okrem iného pri EKS v správe uvádza, že systém má značné nedostatky, predovšetkým pri výpočte úspor. Tvrdí, že "výška vykazovanej úspory EKS nie je správna". Remišová je presvedčená, že ak by vládna väčšina venovala zisteniam NKÚ viac pozornosti a prijímala by jeho odporúčania, mohlo sa predísť viacerým "korupčným kauzám".

Vládni poslanci sa do diskusie o správe NKÚ zatiaľ nezapojili. Debata sa ešte neskončila, pokračovať bude popoludní po obedňajšej prestávke.

Predseda NKÚ Karol Mitrík poslancov informoval, že jeho úrad vykonal vlani 33 kontrol, preveril takmer 300 subjektov verejnej správy, zistil 2245 nedostatkov vrátane porušení zákonov. Podal 16 trestných oznámení, 13 podnetov na Úrad pre verejné obstarávanie a 20 podnetov na ministerstvo financií.

Zo správy tiež vyplývajú vážne nedostatky v príprave projektov, čo podľa NKÚ ohrozuje čerpanie eurofondov. Mitrík pred poslancami naznačoval podozrenia z plytvania u rôznych ministerstiev, hovoril o nedostatočnom vnútornom kontrolnom systéme niektorých rezortov.