Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Rezník je presvedčený, že manažment RTVS naplnil ambíciu z roku 2017

Na snímke generálny riaditeľ telerozhlasu Jaroslav Rezník. Foto: RTVS

Za najdôležitejší ekonomický úspech vo svojom doterajšom funkčnom období považuje generálny riaditeľ RTVS to, že od roku 2018 dokázal telerozhlas hospodáriť každoročne s účtovným ziskom.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Súčasný manažment RTVS sa počas svojho päťročného mandátu musel vysporiadať nielen s pandémiou ochorenia COVID-19, pretrvávajúcou finančnou poddimenzovanosťou či súčasným vojnovým konfliktom na Ukrajine, ale aj politických zmenami, keď vládnucu garnitúru vystriedala druhá, stojaca na opačnej strane. Vo svojom odpočte plnenia Koncepcie riadenia a rozvoja RTVS to na stredajšom rokovaní Rady RTVS uviedol generálny riaditeľ telerozhlasu Jaroslav Rezník.

Vyjadril presvedčenie, že manažment RTVS naplnil ambíciu z roku 2017. "Verím, že sa mi spoločne s mojím tímom podarilo naplniť verejnoprávne poslanie, a teda informovať, vzdelávať a zabávať našich poslucháčov a divákov," uviedol Rezník v rámci svojej prezentácie.

Za najdôležitejší ekonomický úspech vo svojom doterajšom funkčnom období považuje generálny riaditeľ RTVS to, že od roku 2018 dokázal telerozhlas hospodáriť každoročne s účtovným ziskom. „Efektívnosť riadenia i zníženia nákladov vytvorili priestor na spustenie ďalších televíznych okruhov," upozornil Rezník v súvislosti so začiatkom vysielania programových služieb Trojka, Šport a tiež spravodajského vysielania :24.

V rámci hospodárenia zdôraznil efektívne využívanie eurofondových zdrojov, pripomenul v tomto kontexte budovanie kreatívnych centier RTVS v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Zvýraznil takisto investičné priority do znižovania stavebného dlhu prostredníctvom opráv, rekonštrukcií akútnych a havarijných stavov. "Predpokladaný súhrn finančných prostriedkov investovaných do majetku RTVS formou EPC je na úrovni 4,2 milióna eur,“ uviedol.

Pri kvalitatívnom hodnotení programu a produkcie RTVS počas predchádzajúceho obdobia Rezník upozorňuje na výsledky v sledovanosti a podiele na trhu. "Celodenný podiel na trhu bol v roku 2021 najlepší výsledok za ostatných 11 rokov. Hlavnú spravodajskú reláciu si v roku 2021 pozrelo v priemere 361.000 divákov, čo je najvyššia sledovanosť za posledných 13 rokov," pripojil Rezník niektoré z konkrétnych faktov, pričom konštatoval aj dominanciu RTVS v rámci prieskumov hodnotiacich objektívnosť spravodajstva.

Zvýraznil posilnenie produkcie a vysielania detskej tvorby RTVS i úlohu telerozhlasu v prípade filmovej koprodukcie. "Za obdobie 2017 - 2022 bola RTVS koproducentom až 84 filmov a seriálov a 106 dokumentov, v období predchádzajúcich piatich rokov bolo ocenených až 99 diel, na ktorých participovala RTVS," bilancoval.

Generálny riaditeľ RTVS poukázal takisto na stabilnú pozíciu Slovenského rozhlasu a jeho úlohu média verejnej služby. "Týždenne si niektoré zo šiestich rozhlasových okruhov naladí vyše 1,6 milióna poslucháčov, denne je to takmer 900.000 poslucháčov," upozornil.

V odpočte svojej činnosti spomenul Rezník aj posilnenie autonómneho postavenia regionálnych štúdií RTVS i zvýšenie podielu národnostného vysielania. "V roku 2021 sa zdvojnásobil objem televízneho vysielacieho času pre národnosti a bol vybudovaný aj spravodajský web v maďarskom jazyku," pripomenul.