Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie: V Indických mestách sa zhoršuje kvalita ovzdušia

Predavačka balónov so synom čaká na zákazníkov na pláži Marina v indickom Chennai v nedeľu 22. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Dôvodom je podľa rezortu hlavne vypaľovanie polí na farmách okolitých štátov a hustá osobná a nákladná doprava v hlavnom meste.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Vo viacerých mestách Indie sa začína zhoršovať kvalita ovzdušia, v hlavnom meste Dillí v nedeľu (29. 10.) namerali zatiaľ najhoršie hodnoty znečistenia. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe s tým, že vysoké hodnoty smogu v hlavnom meste pretrvávajú do februára až marca.

"V nedeľu zaznamenali meracie stanice v Dillí zatiaľ najhoršiu hodnotu znečistenia ovzdušia (Air Quality Index) 325 jednotiek, pričom hodnoty cez 300 boli namerané niekoľko dní po sebe. (Vhodná kvalita ovzdušia je do AQI 50)," priblížilo ministerstvo.

Dôvodom je podľa neho hlavne vypaľovanie polí na farmách okolitých štátov a hustá osobná a nákladná doprava v hlavnom meste. Kvalita ovzdušia sa zhoršuje aj v ďalších mestách Indie, ako sú napríklad Noida, Gurgaon, Čandígarh, Ludhiana, Kalkata a Pune.

Pri pobytoch v hlavnom meste rezort odporúča sledovať aktuálnu kvalitu ovzdušia a vhodne tomu prispôsobiť svoje aktivity. "Sezóna zhoršenej kvality ovzdušia v hlavnom meste Dillí sa podľa rezortu obvykle začína na prelome októbra a novembra, pričom sa v zimnom období postupne zhoršuje. Vysoké hodnoty smogu pretrvávajú do konca februára až začiatku marca," ozrejmil.

Upozornil, že smog spôsobuje zdravotné problémy hlavne u detí, tehotných žien, chronicky chorých (astmatikov a alergikov) a u starších občanov. "Pri krátkodobom pôsobení môže vyvolať kašeľ a zhoršenie dýchania, alergické reakcie, bolesti hlavy, nevoľnosť, stratu koncentrácie, únavu a podobne," vysvetlilo ministerstvo. Pri zvýšenej smogovej záťaži radí vyhýbať sa dlhodobému pobytu v exteriéri, športovým aktivitám a podobne. "Pri pohybe v exteriéri sa odporúča ochranná filtračná maska (N95)," dodalo.