Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Flach spĺňa kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Flach deklarovala, že je pripravená odprezentovať svoju víziu s inštitúciou aj v rámci riadneho výberového konania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 27. marca (TASR) - Dočasne poverená riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Petra Flach spĺňa podľa Ministerstva kultúry (MK) SR všetky zákonom stanovené podmienky a kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie. Na pozíciu ju podľa neho predurčuje niekoľkoročná prax na manažérskych pozíciách. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie rezortu Petra Bačinská.

"Nevidím absolútne žiadny dôvod na to, aby bol niekto, kto má všetky kvalifikačné a osobnostné predpoklady na výkon akejkoľvek funkcie, diskvalifikovaný len preto, že sa s ním osobne poznám. Deti a mládež potrebujú adekvátnu pozornosť a citlivý prístup, pretože je všeobecne známe, že po spôsobe, akým minulá vláda manažovala covid, máme v spoločnosti enormný nárast psychických porúch u detí," uviedla ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Flach deklarovala, že je pripravená odprezentovať svoju víziu s inštitúciou aj v rámci riadneho výberového konania. Tvrdí, že jej vzdelanie a predchádzajúce pracovné skúsenosti sa ignorujú a všetka mediálna pozornosť je upriamená na to, že je žena - matka.

Podľa ministerstva kultúry je zarážajúce, že pri preberaní funkcie v inštitúcii, ktorej úlohou je venovať sa primárne deťom a mládeži, boli témami inklúzia, gender a homosexualita. Doplnilo, že zamestnancov ako prvé zaujímalo, ako vníma nová riaditeľka práve tieto témy. Rovnako že pri bývalej riaditeľke im nevadili absentujúce skúsenosti z oblasti riadenia a práce s deťmi.

Rezort kultúry informoval o odvolaní predchádzajúcej riaditeľky Zuzany Liptákovej v pondelok (25. 3.). Zamestnanci Bibiany následne adresovali ministerke kultúry otvorený list, v ktorom vyjadrili nesúhlas s neodôvodneným odvolaním predchádzajúcej riaditeľky Liptákovej.