Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti: Upravili režim podávania liekov obvineným

Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR a Centra právnej pomoci v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V tejto súvislosti bol zmenený rozkaz generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže o poskytovaní zdravotnej starostlivosti obvineným a odsúdeným.

Bratislava 9. februára (TASR) - S účinnosťou od 4. februára bol upravený režim podávania liekov obvineným. TASR to potvrdil hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

"Pri preskripcii psychofarmák a analgetík opiátového typu pre obvinených sa tieto lieky vydávajú len prostredníctvom dávkovačov po jednotlivých dávkach," dodal s tým, že užitie jednotlivých dávok liekov vydávaných prostredníctvom dávkovačov kontroluje určený príslušník zboru pri ich vydaní.

V tejto súvislosti bol zmenený rozkaz generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže o poskytovaní zdravotnej starostlivosti obvineným a odsúdeným.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) avizovala prehodnotenie štandardov podávania liekov väzobne stíhaným a väzneným osobám po incidente bývalej štátnej tajomníčky Moniky J.

Bubla informoval, že v nedeľu 31. januára krátko predpoludním príslušníci z ústavu Banská Bystrica pri komunikácii s väzobne stíhanou Monikou J. spozorovali, že nereaguje obvyklým spôsobom. Obvinenú na základe odporučenia ústavného lekára vyšetrili vo fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Odtiaľ ju potom previezli do nemocnice v Trenčíne.

"Požitie nadmerného množstva liekov bolo s jej plným vedomím a s vedomím aj následkov, ktoré to môže mať. Môžem jednoznačne povedať, že je to akt zúfalstva," skonštatoval minulý týždeň jej obhajca Peter Erdös po návšteve v nemocnici.

Monika J. je vo väzbe od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica 22. januára 2021 nevyhovel jej žiadosti o prepustenie z väzby.

Úrad pre správu zaisteného majetku má sídliť v bývalom Centre právnej pomoci


Nový Úrad pre správu zaisteného majetku by mal sídliť v blízkosti Úradu vlády SR. Konkrétne v budove bývalého sídla Centra právnej pomoci, ktorú spravuje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. TASR to potvrdil hovorca MS SR Peter Bubla.

Rezort spravodlivosti už vypísal výberové konanie na šéfa tohto úradu, uskutočniť sa má 17. februára. Sedemčlenná komisia má vyberať z troch uchádzačov, ktorí splnili podmienky.

Nový Úrad pre správu zaisteného majetku vzniká na základe zákona k zaisťovaniu majetku, ktorý MS SR presadilo minulý rok. Podľa rezortu ide o dôležitú úpravu pre efektívny boj proti korupcii. Nový úrad má začať fungovať od 1. augusta 2021. Dovtedy je potrebné zabezpečiť organizačno-personálnu, procesnú a materiálnu pripravenosť tohto úradu.