Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra nateraz o zriadení lyžiarskej polície neuvažuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Horská záchranná služba zasahovala tento rok už pri niekoľkých vážnych úrazoch v lyžiarskych strediskách.

Vysoké Tatry/Bratislava 16. februára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR nateraz neuvažuje nad zriadením tzv. lyžiarskej polície. V reakcii na nedávnu tragédiu, pri ktorej po zrážke s iným lyžiarom na svahu zahynul osemročný chlapec, to pre TASR potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Lyžiarsku políciu, ktorá by mala väčšie právomoci, by privítala napríklad spoločnosť Tatry Mountain Resorts, ktorá prevádzkuje najväčšie strediská v Tatrách. Po zmene legislatívy v tomto smere volajú tiež v Bachledovej doline.

"Uvedenej tragédie z lyžiarskeho svahu je nám nesmierne ľúto, avšak predchádzať takýmto nešťastným udalostiam na svahu je možné najmä osobnou zodpovednosťou, bezpečným prístupom a obozretnosťou voči druhým," uviedla Eliášová.

Horská záchranná služba (HZS) zasahovala tento rok už pri niekoľkých vážnych úrazoch v lyžiarskych strediskách. V tejto súvislosti upozornila na nutnosť dodržiavania pravidiel správania sa lyžiarov a snoubordistov, ktoré vydáva Medzinárodná lyžiarska federácia. Ide o tzv. Biely kódex, ktorý má formu usmernení.

Povinnosti osôb na lyžiarskej trati upravuje podľa MV SR priamo zákon o HZS. Obe nariadenia sa zhodujú v tom, že lyžiari a snoubordisti sa musia na svahu správať tak, aby neohrozili ostatných a ani nespôsobili škodu.