Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: V krízovom riadení štátu musí nastať skoková zmena

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po rozsiahlej analýze procesov a väzieb bude podľa ministerstva nasledovať návrh nového fungovania krízového manažmentu, ako aj zmena legislatívy.

Bratislava 15. marca (TASR) - V krízovom riadení štátu musí nastať skoková zmena, tvrdí Ministerstvo vnútra (MV) SR. Avizuje návrh nového fungovania krízového manažmentu aj zmenu legislatívy. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva v reakcii na správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorá podľa MV SR len potvrdzuje správnosť rozhodnutia nového vedenia rezortu.

"Po zmene vo vedení Ministerstva vnútra SR došlo v rýchlom čase k schváleniu návrhu nového komplexného rámca procesov a postupov pre krízové riadenie. Ide o reakciu na nedostatky pri zvládaní mimoriadnych udalostí posledných rokov a dlhodobo zanedbávané oblasti civilnej ochrany a krízového riadenia," pripomenul rezort.

Po rozsiahlej analýze procesov a väzieb bude podľa ministerstva nasledovať návrh nového fungovania krízového manažmentu, ako aj zmena legislatívy. "O prijatých krokoch bude rezort vnútra priebežne informovať," dodal rezort.

NKÚ SR upozornil na výrazné nedostatky v systéme krízového riadenia štátu. O zisteniach z kontroly riadenia v rokoch 2020 až 2022 informoval aj troch najvyšších ústavných činiteľov. Zodpovedné inštitúcie úrad vyzýva na prijatie nového modelu krízového riadenia štátu počas krízových či mimoriadnych situácií. Oblasť civilnej ochrany a krízového riadenia nebola podľa úradu prioritou žiadnej z doterajších vlád, čo spôsobilo jej výraznú stagnáciu a úpadok.