Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

B. Ricziová je kandidátkou na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dva mesiace nie sú žiadny mandát. Už aj do prvej voľby som išla s tým, že sa budem uchádzať o druhú kandidatúru, vyhlásila Ricziová.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Kandidátkou na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu sa stala druhýkrát Beatrix Ricziová. Vo funkcii pôsobí od 6. júla tohto roka.

"Dva mesiace nie sú žiadny mandát. Už aj do prvej voľby som išla s tým, že sa budem uchádzať o druhú kandidatúru,"
vyhlásila Ricziová. Súdna rada nedokázala zvoliť vhodného kandidáta na dodatočného sudcu od roku 2016. Ricziová, ktorú navrhla do funkcie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a predseda Súdnej rady Ján Mazák, jednoznačným víťazstvom v pondelkových voľbách obhájila svoju pozíciu dodatočnej sudkyne spred dvoch mesiacov.

Vysvetlila, že pri voľbe dodatočného sudcu je potrebné, aby mal kandidát skúsenosti s právom EÚ, či vedomosti o procesných pravidlách súdu. "Ak na to niekto má kvalifikáciu, určite jazyky a právo EÚ, tak sa do toho oplatí ísť. Samozrejme, Slovensko má obsadiť aj ten druhý post," uviedla kandidátka, poukazujúc na druhý mandát sudcu Všeobecného súdu. Ten ostal po pondelkovej voľbe Súdnej rady stále neobsadený.

Medzi funkciou dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ a pozíciou sudcu Všeobecného súdu nie je podľa Ricziovej žiadny rozdiel. "Od reformy 2015 sú obidva posty rovnocenné, každý štát má právo na dvoch sudcov. U nás sa to stále z nejakého dôvodu volá dodatočná sudkyňa, ale jednoducho sú to dva rovnocenné posty," vysvetlila kandidátka.