Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Robert Kaliňák plánuje realizovať štátnu politiku aj v rodine

Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Jediná žena vládneho kabinetu, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, vidí svoju úlohu v programe skôr z hľadiska šírenia osvety.

Bratislava 7. júla (TASR) - Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) plánuje presadzovať štátnu politiku kabinetu sociálnych demokratov aj u seba doma. Ako sa priznal v piatok (6.7.) po rokovaní kabinetu, zvažuje, že by aj osobne prispel k záväzku vlády napomôcť "obnove prirodzenej reprodukčnej rovnováhy populácie".

"Dnes mám ešte ochrannú lehotu - prechodné obdobie. Túto úlohu som si splnil ešte v podstate tri mesiace pred prijatím programového vyhlásenia vlády, a momentálne má približne šesť mesiacov a dva týždne. Myslím si, že keď bude mať 12 mesiacov, tak, samozrejme, pristúpim k napĺňaniu programového vyhlásenia vlády aj v tomto smere," povedal minister.

Menej iniciatívne sa v súčasnosti k tomuto bodu vládneho programu stavia šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Mám doma 15-mesačnú dcéru, takže zatiaľ považujem túto časť programového vyhlásenia z mojej strany za splnenú," odpovedal na otázku novinárov minister.

Jediná žena vládneho kabinetu, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD), vidí svoju úlohu v tomto bode programu skôr z hľadiska šírenia osvety. "V kontexte dátumu môjho narodenia - 1972, myslím si, že už mám nárok, aby som túto politiku presadzovala najmä smerom k mladším ročníkom a budem aktívne na toto určite dbať," povedala. Mladých chce presviedčať o tom, že rodičovské poslanie je "úžasné a skvele" a nie je o nič menej podstatné ako dokončiť školu alebo nájsť si prácu.

Vládny program charakterizuje rodinu ako základnú bunku určujúcu kvalitu života. Pre jej ochranu plánuje okrem iného presadzovať, aby rodinná politika bola centrom záujmu sociálnej politiky štátu, ako aj to, aby sa obnovila prirodzená reprodukčná rovnováha populácie.