Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rokovať s Transparency International chcú Kaliňák, Glváč aj Malatinský

Záujem o spoluprácu s Transparency International Slovensko (TIS) už potvrdili ministri vnútra, hospodárstva i obrany.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Hoci ešte v roku 2010 súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) protestoval v hlavnom sídle Transparency International (TI) proti politizovaniu jej slovenskej pobočky, dnes už trojica ministrov jeho vlády by chcela rokovať so zástupcami mimovládnej organizácie. Záujem o spoluprácu s Transparency International Slovensko (TIS) už potvrdili ministri vnútra, hospodárstva i obrany - Robert Kaliňák, Tomáš Malatinský a Martin Glváč.

"V minulosti sa nám nepozdávali niektoré iniciatívy slovenskej pobočky TI, ktoré vzbudzovali dojem, že majú politický kontext. To však nevylučuje náš záujem štandardne spolupracovať na projektoch prospešných pre verejnosť," vysvetlil záujem o spoluprácu riaditeľ tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

Minister obrany Glváč si od rokovaní s TIS sľubuje hlavne ich odborný posudok k pripravovanej stratégii, ktorou chce dosiahnuť väčšiu transparentnosť v rezorte. "Predostrieme im presne opatrenia, ktoré urobíme a ktoré vyplývajú aj z celkového zámeru boja s korupciou," priblížil.

Šéf TIS Gabriel Šípoš však hovorí, že zámer väčšej otvorenosti na rezorte obrany môže byť problematickejší ako v prípade iných ministerstiev. "Najväčší problém sú tendre, lenže tam ani my nemáme riešenia, pretože tie najzáujmovejšie spadajú do utajovaného režimu," vysvetlil. Priestor však vidí vo väčšom využívaní elektronických aukcií. Príkladom spolupráce môže byť aj skúsenosť z predchádzajúceho obdobia, keď TIS na silovom rezorte dozerala na prerozdeľovanie financií v grantovom systéme.

Na opatrenia v oblasti boja proti korupcii a zvýšenia transparentnosti sa bude zástupcov Transparency pýtať minister vnútra Kaliňák. Ten hovorí o troch hlavných oblastiach, v ktorých by sa mohli návrhy mimovládnej organizácie aplikovať. Najaktuálnejšou z nich je zmena zákona o verejnom obstarávaní. "Niektoré pripomienky Transparency v tejto oblasti sa mi javia ako veľmi vhodné a veľký kus práce urobila aj Aliancia Fair-play. Takže z tohto uhla pohľadu chceme začať vyskladávať nejaké prvé legislatívne 'cesto'," povedal. Prvými zmenami vo verejnom obstarávaní by sa podľa neho mohla vláda začať zaoberať už v máji.

S radami mimovládneho sektora Kaliňák ráta aj pri zmenách financovania politických strán. Tie by sa podľa ministra mohli začať realizovať už na jeseň. "Išlo by predovšetkým o oblasť kontroly financovania. Ale je to aj otázka kampaní, čo bude úzko súvisieť aj s prípravou volebného zákona," priblížil Kaliňák. Priestor pre spoluprácu však vidí aj pri témach ako lobing či zvýšenie prehľadnosti majetkových priznaní.

Záujem o rokovania s TIS prejavil aj rezort hospodárstva Tomáša Malatinského. "Tam si viem predstaviť, aby rezort tlačil na to, aby štátne firmy konali vo verejnom záujme, aby tam bola kontrola toho, ako sú niektorí ľudia odmeňovaní, ako hospodária, aj to, aby tam boli nominovaní odborníci," povedal šéf TIS.