Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť

Zádielska tiesňava, národná prírodná rezervácia, ktorá je súčasťou Národného parku Slovenský kras. Foto: TASR Milan Kapusta

Štvrtý stupeň ochrany by mal tvoriť 3,34 percenta, tretí stupeň ochrany 72,37 percenta. Druhý stupeň ochrany navrhuje envirorezort na 0,10 percenta výmery.

Bratislava 4. mája (TASR) - Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť na 35.527 hektárov. Výmera jeho ochranného pásma má byť znížená na 5715 hektárov, pričom zóna s piatym stupňom ochrany má tvoriť 24,18 percenta územia. Vyplýva to z návrhu zonácie, ktorý Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Veľká časť územia Národného parku Slovenský kras, ako aj časť jeho ochranného pásma je súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Sú nimi chránené vtáčie územie a 25 území európskeho významu," uviedol envirorezort. Schválením zonácie by zároveň došlo k zrušeniu 14 chránených území, s ktorými sa národný park prekrýva.

Štvrtý stupeň ochrany by mal tvoriť 3,34 percenta, tretí stupeň ochrany 72,37 percenta. Druhý stupeň ochrany navrhuje MŽP na 0,10 percenta výmery. "Návrhom zonácie dôjde na štátnych pozemkoch k zvýšeniu podielu piateho stupňa, ako aj podielu štvrtého stupňa a dôjde tiež k zníženiu podielu tretieho stupňa," skonštatovalo.

Ochrániť sa majú nížinné a podhorské kosné lúky, porasty borievky obyčajnej, penovcové prameniská či kyslomilné bukové lesy. Z rastlín chce rezort chrániť napríklad poniklece, vstavače, zvonovec ľaliolistý, prvosienkú holú a pľúcnik úzkolistý.

V prípade živočíchov sa má vyhlásením zonácie ochrániť niekoľko druhov vtákov a netopierov, taktiež aj rys, vlk, vydra, salamandra, fúzač.