Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Vedenie RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Na snímke Ľuboš Machaj. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon, uviedli vo vyhlásení.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi. Myslí si to vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom. Za postupom vlády vidí snahu ovládnuť verejnoprávnu inštitúciu.

"V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS," doplnili vo vyhlásení. Kroky, ku ktorým pristúpila vláda, podľa súčasného vedenia RTVS prinesú otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium, vrátane negatívneho finančného dosahu.

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu vyjadril predpoklad, že návrh zákona schváli parlament ešte pred letnými prázdninami.