Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Obsah nového formátu Reportérov bude od leta pripravovať 8 redaktorov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Reportérov bude vysielať RTVS každý týždeň, nový formát ráta s časovým rozsahom 35 minút.

Bratislava 17. mája (TASR) – Relácia Reportéri, ktorá sa má vrátiť do programu RTVS od septembra, je už zaradená do jesennej vysielacej štruktúry. "V júni by sa mali podpisovať prvé kontrakty s reportérmi, počas leta by sa mala vytvoriť osemčlenná redakcia," referoval o príprave relácie Reportéri v novom formáte Vincent Štofaník - dramaturg, ktorý má v RTVS na starosti televíznu občiansku a investigatívnu publicistiku.

Reportérov bude vysielať RTVS každý týždeň, nový formát ráta s časovým rozsahom 35 minút. "Je to optimálny čas pre dve investigatívne reportáže, ktoré nemusia byť rovnako dlhé," uviedol Štofaník. Nevylúčil, že relácia môže byť výnimočne i monotematická, v prípade spravovania veľkej kauzy, ktorá si vyžaduje dlhší časový formát.

Momentálne sa podľa jeho slov pracuje na novom vizuále relácie. "Relácii sa venujú aj ľudia z oddelenia vývoja a výskumu nových formátov, ktorí pripravili analýzu investigatívnych programov v rôznych európskych krajinách,“ uviedol Štofaník. Otázkou je tiež spôsob uvádzania príspevkov, resp. moderovania. "Sú v hre tri možnosti, buď jeden moderátor ako tvár programu, alebo rotujúci moderátori z radov redaktorov, prípadne uvádzanie jednotlivých reportáží obrazovo-zvukovou upútavkou," naznačil Štofaník.

Uistil, že nový formát bude mať ambíciu prinášať vlastné investigatívne témy. "Nemusia sa však týkať iba veľkej politiky, chceme sa zamerať aj na oblasť samosprávy," povedal. Za dôležité pokladá to, aby Reportéri boli schopní operatívne reagovať na aktuálne témy, ktoré sa náhle objavia v spravodajstve.

Vedenie RTVS sa na začiatku roka rozhodlo dočasne stiahnuť reláciu Reportéri z programu. Argumentovalo tým, že relácia sa vzďaľovala svojmu pôvodnému cieľu reflektovať na závažné celospoločenské kauzy a venovala sa skôr občianskej publicistike, čím sa dramaturgicky prekrývala s reláciou Občan za dverami. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník poukazoval i na zvýšený počet faktografických chýb v reláciách, a tým i oprávnených sťažností a podnetov. Dočasné zastavenie výroby relácie malo priniesť možnosť pripraviť nový precíznejší formát.