Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

RTVS pripravila viacero programov k Medzinárodnému dňu Rómov

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 16. júla 2020. Foto: TASR – Michal Svítok

Televízna Dvojka v premiére odvysiela vo štvrtok (7. 4.) večer dokument Nájsť si svoje miesto, diskusnú reláciu Silná zostava či filmovú road movie režiséra Ladislava Kaboša Kapela.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pripravila k Medzinárodnému dňu Rómov, ktorý je 8. apríla, viacero programov. Okrem iného premiérovú rozprávku v rómskom jazyku i nový dokument. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

Rozhlas pripravil v rómskom i slovenskom jazyku rozhlasovú adaptáciu rozprávky Ako sa narodili husle. "Téma rozprávky je aktuálna aj dnes, každý deň sa rozhodujeme, kde je hranica, ktorú pre vlastný prospech už neprekročíme, čo sme ochotní obetovať, aké hodnoty nezradíme. Často je to tanec na hrane," priblížila Erika Godlová, ktorá rozprávku zdramatizovala do rozhlasovej podoby. Rómsku verziu odvysiela Rádio Regina premiérovo 10. apríla o 18.15 h.

Televízna Dvojka v premiére odvysiela vo štvrtok (7. 4.) večer dokument Nájsť si svoje miesto, diskusnú reláciu Silná zostava či filmovú road movie režiséra Ladislava Kaboša Kapela. V piatok (8. 4.) odvysiela okrem iného dokumentárny film Materinská škola či film režiséra Pavla Pekarčíka o nepočujúcich rómskych deťoch Kašuke ďivesa – Hluché dni. Medzinárodnému dňu sa bude vo svojom vysielaní venovať aj Rádio Slovensko.