Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

RTVS si pripomenie Deň boja za slobodu a demokraciu vo vysielaní

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Rádio Devín sa téme Nežnej revolúcie venuje každú stredu o 21.30 h v seriáli Čakanie na Nežnú.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si pripomenie Deň boja za slobodu a demokraciu v televíznom i rozhlasovom vysielaní. Novembrové udalosti pripomenie prostredníctvom viacerých relácií, filmov, dokumentov i ďalších programov. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

Jednotka o 20.30 h odvysiela film Učiteľka, o 22.40 h ponúkne snímku Amnestie. "Témou 33. výročia Nežnej revolúcie odštartuje aj nová diskusná relácia moderátora Mareka Vagoviča Pod povrchom. Jeho hosťom bude jeden z lídrov novembrových udalostí Fedor Gál," uviedol Čačko.

Dvojka vo štvrtok (17. 11.) vo večernom vysielaní ponúkne priamy prenos s Českou televíziou z udeľovania ocenení Ceny Pamäti národa ľuďom, ktorí preukázali, že sloboda, česť a ľudská dôstojnosť nie sú iba prázdnymi slovami. O 21.15 h bude nasledovať nový dokument RTVS v réžii Slavomíra Zrebného Slobodní. "Rozpovie príbeh priateľstva Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, vrcholom úsilia ktorých bola Sviečková manifestácia," spresnil Čačko.

Počas dňa Dvojka ponúkne dokumenty Rýchlikom za slobodou, Nežný revolucionár, Ján Langoš - strážca pamäti, Spýtaj sa vašich: 89 i texty básnika a disidenta Olega Pastiera v relácii Chvíľka poézie. Popoludní o 15.20 h si diváci budú môcť pozrieť film Fair Play. Dvojka ponúkne aj dokumenty Divadelníci a november 1989 a Študenti a november 1989, tiež literárno-hudobné pásmo Slovíčka s ukážkami piesní Karla Kryla. Tému neopomenú ani diskusné relácie, jednou z nich bude v utorok Večera s Havranom: Nostalgia za socializmom.

Trojka uvedie v stredu (16. 11.) dokument Občan Karel Kryl, nasledovať bude Klub na Trojke, ktorý sa bude zaoberať témou Sloboda nie je samozrejmosť. Vo štvrtok svojim divákom ponúkne dokumenty Túžby o Milanovi Sládkovi, Sám proti sebe a Oľga Havlová.

Novembrovým témam sa bude naprieč svojím vysielaním venovať aj spravodajská :24, ktorá mimoriadne zaradí relácie Interview :24 a Správy a komentáre špeciál. "V prúdovom vysielaní si diváci budú môcť pozrieť viacero zaujímavých rozhovorov," ozrejmil Čačko. Relácie Bez komentára ponúknu archívne zostrihy unikátnych záznamov z demonštrácií v Prahe, Bratislave a v Košiciach.

Rozhlasové okruhy RTVS sa budú novembrovým témam venovať vo svojich cyklických aj diskusných reláciách. Rádio Slovensko v relácii Dobré ráno, Slovensko privíta vo štvrtok publicistu a autora knihy Hasta la vista, komunista Karola Sudora. Hosťom Nory Gubkovej bude Jakub Železný, ktorého ako 15-ročného takmer zatkli komunisti. Tvorcovia relácie Kontakty sa zamerajú na porovnanie ekonomického stavu krajiny a života pred rokom 1989 a po ňom.

Rádio Devín sa téme Nežnej revolúcie venuje každú stredu o 21.30 h v seriáli Čakanie na Nežnú. Vo štvrtok o 15.30 h odvysiela dokument Moniky Tressovej Jedna totalita ťa nezabije, v ktorom priblíži príbeh Olivera Rácza, držiteľa ocenenia Spravodlivý medzi národmi. O 17.00 h ponúkne priamy prenos benefičného koncertu Rádio Devín proti násiliu z Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu. O 21.00 h je pre poslucháčov pripravená aj premiéra rozhlasovej hry Viliama Klimáčka Koľajnice na slobodu.

Rádio Slovakia International odvysiela Kapitolky z dejín s historičkou Vlastou Jaksicsovou. Privíta aj odborníčku na ľudské práva Zuzanu Pavlíčkovú. Rádio Regina Západ vo štvrtok o 16.10 h odvysiela publicistické pásmo Diplomovky na objednávku, o 22.00 h pásmo Sloboda - dotyk zamatu. Rádio Regina Stred pripravilo o 14.05 h fíčer November tvojimi očami. Predpoludňajšie prúdové vysielanie venuje rozhovorom s vtedajšími študentmi, ktorým sa Nežnou revolúciou otvoril svet a možnosti študovať v zahraničí. Rádio Regina Východ o 11.05 h odvysiela pásmo Napadnutí.