Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Ružomberok vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vyliata voda môže na kritických miestach potenciálne ohroziť život a zdravie, majetok právnických a fyzických osôb, životné prostredie, kultúrne dedičstvo i hospodársku činnosť.

Ružomberok 11. februára (TASR) - Mesto Ružomberok vyhlásilo v nedeľu tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch. Kritická situácia je najmä na rieke Revúca na Podsuchej a v mestskej časti Biely Potok. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

"Situáciu monitorujeme v teréne a naozaj nie je dobrá. Na vodný tok sa boli pozrieť zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, Povodia horného Váhu i vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Ružomberku. V pohotovosti sú naše Komunálne služby i dobrovoľní hasiči. Všetci dúfame, že rieka sa upokojí a hladina klesne," podotkol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

Vyliata voda môže na kritických miestach potenciálne ohroziť život a zdravie, majetok právnických a fyzických osôb, životné prostredie, kultúrne dedičstvo i hospodársku činnosť. "Počas povodňovej situácie budeme vodné toky monitorovať, zmierňovať riziko vyliatia a postupne zbierať dokumentáciu o spôsobených škodách. V prípade potreby zasiahneme. Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity budeme v ďalších dňoch prehodnocovať podľa aktuálneho stavu na vodných tokoch na území mesta," dodal primátor.

Samospráva žiada obyvateľov dotknutých oblastí, aby sa nezdržiavali v blízkosti rieky a upozornili aj svoje deti, ktoré sa po mestskej časti môžu pohybovať bez dozoru dospelých. "V pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, Hasičský a záchranný zbor, kompetentní zamestnanci mesta a mestskí policajti," uzavrel Miškovčík.

SHMÚ: Nedeľa bola v znamení celodenného dažďa a vzostupu hladín


Zvlnený studený front spojený s rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu priniesol v nedeľu na väčšinu územia Slovenska trvalý, ojedinele aj výdatný dážď. O detailoch informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Najvyššie 24-hodinové úhrny zrážok sme k 17.00 h zaznamenali v horných častiach povodí Nitry, Hrona, Ipľa a Slanej. Tu spadlo od 20 do 45 mm zrážok," informovali. "Vo vyšších polohách to bolo ojedinele aj výrazne viac, s maximom v Demänovskej doline, kde zo zvlneného studeného frontu doteraz spadlo 80,8 mm zrážok," dodali.

V uvedených povodiach prišlo pri intenzívnych zrážkach aj k výraznému vzostupu hladín. Tretí stupeň povodňovej aktivity bol prekročený na toku Revúca v Podsuchej, na úroveň 2. stupňa povodňovej aktivity sa vrátila aj hladina na veľkých tokoch Východoslovenskej nížiny. K prekročeniu 1. a 2. stupňa povodňovej aktivity došlo aj na niektorých tokoch v povodí hornej Nitry, horného Váhu a horného Hrona.

Meteorológovia očakávajú vo večerných a nočných hodinách čiastočné ustávanie zrážok, najmä na juhu západného a stredného Slovenska, na severe a východe počas pondelka (12. 2.). "Kulminácie hladín na tokoch v dotknutých povodiach očakávame počas nočných hodín," dodal SHMÚ.