Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rybárom aj poľovníkom pribudnú pre invázne druhy nové povinnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Po novom majú viesť evidenciu, pokiaľ ich nájdu alebo ulovia. Vyplýva to z návrhu zákona o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Rybárom a poľovníkom pribudnú pre hrozbu šírenia nepôvodných druhov živočíchov nové povinnosti. Po novom majú viesť evidenciu, pokiaľ ich nájdu alebo ulovia. Vyplýva to z návrhu zákona o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov.

Dáta budú rybári a poľovníci hlásiť Štátnej ochrane prírody SR. Tá bude spolupracovať aj s inými organizáciami a situáciu s nepôvodnými druhmi na Slovensku mapovať. Vytvorenie systému dohľadu má byť jedným zo základných opatrení pre zabránenie šírenia inváznych nepôvodných druhov.

Slovensko návrhom reaguje na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Oproti doterajšiemu jednému zoznamu inváznych druhov rastlín a živočíchov tak nová právna úprava počíta s dvoma. Národným a takým, ktorý bude schvaľovať Európska komisia. Jeho znenie zatiaľ nie je známe.

Nepôvodné druhy sú hrozbou pre biodiverzitu. Pôvodné môžu nahradiť vo významnej časti. Zabráneniu ich šíreniu sa má preto po novom venovať národná stratégia a akčné plány.

Zákon z dielne ministerstva životného prostredia má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od februára 2017.