Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Rýchlosť na diaľnici do Trnavy J. Počiatek zvýšiť neplánuje

Minister dopravy Ján Počiatek. Foto: TASR

Vodiči tak budú musieť na trase aj naďalej jazdiť počas dňa maximálnou rýchlosťou 110 km/h a len v noci môžu ísť až 130 km/h.

Bratislava 29. júla (TASR) – Rýchlosť na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou sa v najbližšej budúcnosti nezvýši. Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) nad týmto krokom v súčasnosti neuvažuje. Vodiči tak budú musieť na trase aj naďalej jazdiť počas dňa maximálnou rýchlosťou 110 km/h a len v noci môžu ísť až 130 km/h.

"Na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou je maximálna rýchlosť 110 km/h zavedená z dôvodu, že úsek je stále vedený ako diaľnica vo výstavbe, nie je definitívne dokončený, nie sú dokončené odstavné pruhy," opísal pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Takáto rýchlosť je tu podľa neho namieste.

"Časová strata pre vodičov je naozaj minimálna a ak to má pomôcť bezpečnosti v cestnej premávke a zníženiu počtu nehôd, považujeme to za dobré riešenie," doplnil Kóňa. Údaje o dopravných nehodách hovoria o tom, že za posledných 12 sledovaných mesiacov po znížení rýchlosti zo 130 na 110 km/h klesol počet nehôd na polovicu.

"Samozrejme, sme pripravení tieto údaje analyzovať, a ak nás odborníci presvedčia o tom, že tieto dve veci spolu nesúvisia, sme pripravení o zmenách rokovať," dodal Kóňa. Nemyslí si však, že v blízkej budúcnosti budú plánovať zvýšenie tejto rýchlosti naspäť na 130 km/h aj počas dňa. Rýchlosť na frekventovanej diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou znížil na 110 km/h bývalý minister dopravy Ján Figeľ (KDH).