Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Š. Harabin uvíta akýkoľvek počin na zníženie nákladov na odsúdených

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Českí predstavitelia informovali slovenskú stranu o pilotnom projekte elektronických náramkov. V súčasnosti takto monitorujú 25 väzňov a takýto monitoring vychádza na jedného väzňa asi 6,6 eura denne.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin uvíta akýkoľvek racionálny počin na zníženie nákladov na odsúdených, teda aj čo sa týka prípadného zavedenia elektronických náramkov.

"Počiatočné skúsenosti z Poľska ukázali, že ide o dlhodobý projekt a vyžadoval by si aj novelu Trestného poriadku. Všetko záleží od ekonomickej výhodnosti pre štát. Tu by bolo dobré poznať päťročné poľské skúsenosti a porovnať ich. V rámci krajín V4 boli poľskí partneri vždy veľmi ochotní, takže treba v tejto spolupráci pokračovať, vždy je dobré poučiť sa z chýb iných," povedal pre TASR predseda NS SR Harabin.

Ešte vo funkcii šéfa slovenskej justície sa pred pár rokmi u poľských predstaviteľov zaujímal o ich skúsenosti s monitorovaním väzňov prostredníctvom elektronických náramkov, čo znižuje náklady štátu na právoplatne odsúdeného.

Zavedenie elektronických náramkov bolo okrem iného predmetom stretnutia ministra spravodlivosti SR Tomáša Boreca a ministra spravodlivosti ČR Pavla Blažeka, ako aj šéfov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a Väzenskej služby ČR. Uskutočnilo sa 27. augusta v Bratislave. Ministri podpísali vtedy dohodu o spolupráci medzi oboma krajinami v oblasti väzenstva. Uzavreli ju na tri roky a zahŕňa tri oblasti - výmenu skúseností v oblasti väzenstva, skúsenosti v legislatíve, stáže, výmenné rekreácie príslušníkov väzenských stráží a iné. Išlo o aktualizáciu predchádzajúcej spolupráce.

Ilustračné foto
Foto: TASR
Českí predstavitelia informovali slovenskú stranu o pilotnom projekte elektronických náramkov. V súčasnosti monitorujú v ČR takýmto spôsobom 25 väzňov a takýto monitoring vychádza na jedného väzňa približne 6,6 eura denne. To je neporovnateľne menej ako samotné denné náklady na jedného väzňa vo výkone trestu odňatia slobody. Vstupná investícia na elektronické náramky pre spomínaných 25 väzňov si vyžiadala približne 20.000 eur.

Borec, podobne ako v minulosti potvrdil, že slovenská strana uvažuje tiež o elektronických náramkoch pre väzňov s nižšou trestnou sadzbou. Je to však naďalej otázka financií. Preto sa nedá odhadnúť časový horizont, kedy by sa s monitoringom väzňov takýmto spôsobom mohlo na Slovensku začať. Náklady na jedného väzňa predstavujú na Slovensku denne približne 36 eur.

SR a ČR zápasia s rovnakým problémom, a to preplnenosťou väzenských ústavov. Dovedna sa v slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a v ústavoch na výkon väzby nachádza v súčasnosti 1395 obvinených a 9680 právoplatne odsúdených osôb. Medzi obvinenými je 41 žien a odsúdených je 615 žien.