Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Šajgalík:Pokiaľ sa nedokončí transformácia SAV, akadémia môže zaniknúť

Pavol Šajgalík, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Šéf SAV zdôrazňuje, že jeho inštitúcia si svoje povinnosti potrebné na transformáciu splnila. Dodala aj doklady, ktoré podľa nej idú nad rámec zákona. Napriek tomu žije v neistote a čaká na verdikt.

Bratislava 10. júla (TASR) - Pokiaľ sa riadne nedokončí proces transformácie ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI), SAV môže zaniknúť. Obáva sa toho šéf akadémie Pavol Šajgalík. Pripomína, že SAV už mala byť transformovaná, ale ústavy stále nie sú zapísané v registri a akadémia sa nachádza v právnom vákuu. Ministerstvo školstva podľa Šajgalíka žiada ďalšie listiny. Šéf SAV zdôrazňuje, že jeho inštitúcia si svoje povinnosti potrebné na transformáciu splnila. Dodala aj doklady, ktoré podľa nej idú nad rámec zákona. Napriek tomu žije v neistote a čaká na verdikt.

„Dostali sme sa do zvláštneho stavu, ktorý veľmi zneisťuje zamestnancov SAV,“ uviedol pre TASR Šajgalík. Dnes sú podľa neho len dva možné scenáre. „Buď sa SAV transformuje, či už zložitým alebo priateľským spôsobom, pretože to je nezvratný proces a myslím si, že ani nie je politická vôľa, aby sa zastavil. Alebo druhá možnosť, že to dostane inštitúciu do takého chaosu, že tá sama zanikne,“ povedal. Ľudia sú podľa Šajgalíka finančne podvyživení, mladí utekajú. „Tí, čo sú tu, sú entuziasti, ktorí chcú pomôcť tejto krajine, chcú zostať doma a to, čo robia, ich baví. Ale keď zistia, že zo strany štátu vznikajú pre nich nevysvetliteľné prekážky, prečo by tu zostali?“ zamýšľa sa šéf SAV, podľa ktorého neistota nie je dobrá a akadémiu treba stabilizovať.

Šajgalík poukazuje na kroky, ktoré k stabilizácii akadémie neprispievajú. Patrí k nim situácia okolo transformácie ústavov SAV. Pripomína, že ústavy už mali byť transformované, SAV si všetky zákonné povinnosti podľa neho splnila. Ministerstvo školstva však podľa neho žiada ďalšie, a to aj nad rámec zákona. „Máme v ruke aj názor podpísaný riaditeľom Ústavu štátu a práva SAV, ktorý hovorí, že doklady, ktoré od nás ministerstvo vyžaduje, sú nad rámec zákona. Netvrdíme, že sme niky neurobili žiadnu chybu, ale vždy sme postupovali v zmysle zákona a vždy sme sa snažili vyhovieť aj požiadavkám, ktoré sme považovali nad rámec zákona,“ povedal pre TASR Šajgalík, ktorý zdôrazňuje, že SAV si v drvivej väčšine splnila náležitosti zákona k 31. marcu 2018.

Ministerstvu školstva podľa Šajgalíkových slov chýbali od SAV napríklad doklady o riaditeľoch, ktorí sa menili k 1. aprílu. „Keďže ešte neboli uzavreté výberové konania, tak sme ich nedodali, to je logické,“ vysvetlil. To by podľa neho nemalo ohroziť prechod SAV na VVI. Vzhľadom k stupňujúcim sa požiadavkám ministerstva si v SAV podľa Šajgalíka nie sú istí, či je vôľa, aby SAV hladko prešla do režimu VVI. „Dochádza tu k zneisťovaniu SAV. Sú tu kroky, ktoré sú navonok prezentované tak, že nám chcú pomôcť, a my vo vnútri to čítame inak,“ poznamenal.

Nepotrebná bola podľa neho aj zmena zákona, ktorú vetoval prezident SR Andrej Kiska. „Ohrozuje transformáciu,“ vyhlásil. Podľa Šajgalíka vytvára zložitú a neekonomickú situáciu. Inštitúcie, ktoré už minuli peniaze na transformáciu, dnes podľa šéfa SAV nevedia, čo vlastne sú. „Nepotrebovali sme zmenu zákona, dodali sme všetky dokumenty. Ak by nám chcel niekto skutočne pomôcť, tak by posunul účinnosť zákona,“ povedal. Nepozdáva sa mu ani to, že so SAV nikto zmenu nekonzultoval. „Vnímame tento postup ako absolútne neštandardný,“ uviedol Šajgalík s tým, že o situácii okolo transformácie SAV komunikuje s ministerstvom školstva.