Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SaS a OĽaNO s novými pravidlami pre referendum neuspeli

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Hnutie navrhovalo spojiť referendum s inými voľbami či ľudovým hlasovaním a zároveň znížiť súčasné 50-percentné kvórum pre platnosť referenda.

Bratislava 20. júna (TASR) - Spojenie referenda s voľbami ani zníženie kvóra pre jeho platnosť neprešli. Parlament zastavil návrhy poslancov SaS a OĽaNO na zmeny Ústavy SR a zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Liberáli chceli, aby sa referendum mohlo konať spolu s niektorými voľbami alebo s ľudovým hlasovaním o odvolaní prezidenta SR, pokiaľ by sa takého voľby alebo ľudové hlasovanie konali v priebehu roka.

"To umožní nielen šetriť verejné financie, ale dá sa predpokladať, že to bude mať pozitívny vplyv aj na účasť voličov na daných voľbách aj referende,"
argumentovali.

Podobný návrh predložilo aj OĽaNO, ktoré tiež dôvodilo úsporou a podporou občianskej spoločnosti. Hnutie navrhovalo spojiť referendum s inými voľbami či ľudovým hlasovaním a zároveň znížiť súčasné 50-percentné kvórum pre platnosť referenda.

"Navrhuje sa, aby na platnosť celoštátneho referenda postačovala účasť aspoň 25 percent oprávnených voličov, pričom rozhodnutie musí stále byť prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda," uvádza sa v návrhu.

OĽaNO pripomína, že v minulosti sa opakovane pokúsilo zrušiť kvórum, ale keďže na to nie je politická vôľa, rozhodlo sa hnutie len pre zníženie.