Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS chce sprísniť podmienky pre mimoriadne povýšenie vojakov v zálohe

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa návrhu bude možné vojaka v zálohe povyšovať v čase mieru len v rámci povolania na výkon mimoriadnej služby. Inak to bude možné, len ak je to nevyhnutné pre riadne plnenie úloh ozbrojených síl.

Bratislava 5. marca (TASR) - Podmienky pre mimoriadne povyšovanie a mimoriadne vymenovanie vojakov v zálohe by sa mali sprísniť. Myslia si to poslanci Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko a Milan Laurenčík, ktorí navrhujú prísnejšie podmienky v novele zákona o brannej povinnosti.

"Podľa navrhnutej úpravy bude možné vojaka v zálohe povyšovať v čase mieru len v rámci povolania na výkon mimoriadnej služby. Inak bude povyšovanie možné, len ak je to nevyhnutné pre riadne plnenie úloh ozbrojených síl," vysvetľujú svoj návrh.

Podľa právnej normy by zároveň v priebehu dvoch rokov od posledného povýšenia alebo vymenovania mohli vojaka v zálohe mimoriadne vymenovať alebo povýšiť len raz a len do hodnosti o jeden stupeň vyššej, než akú dosiahol.

Zmenu poslanci navrhujú v reakcii na medializovanú kauzu s vojenskými hodnosťami pre politikov. "Mimoriadne vymenovanie do vojenských hodností vzhľadom na okolnosti, akým sa udialo, do istej miery devalvovalo vojenské hodnosti v očiach verejnosti," uvádzajú poslanci, ktorí chcú stav napraviť. Novela nepredpokladá spätné odnímanie vojenských hodností.