Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS sa opäť pokúsi odvolať ministrov R. Kaliňáka a J. Richtera

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Dôvodom sú podľa predstaviteľov opozičnej strany kauzy Čistý deň a Bašternák.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Strana SaS sa opäť pokúsi v parlamente odvolať ministra práce Jána Richtera a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). Dôvodom sú kauzy Čistý deň a Bašternák. Liberáli to oznámili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Dnešným dňom začíname zbierať podpisy na odvolanie týchto dvoch pánov," povedal predseda SaS Richard Sulík. Ocenil odstúpenie ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS), čo podľa neho vytvorilo precedens. Podmienky na odvolanie či odstúpenie totiž podľa tohto prípadu spĺňajú aj Richter s Kaliňákom.

Nová situácia okolo kauzy Čistý deň podľa šéfky klubu SaS Natálie Blahovej dokázala, že "na čele rezortu práce je človek, ktorý neváha zapredať zdravie detí za svoj politický život". Pripomenula, že opozícia sa už pokúšala Richtera odvolať, ale neuspela.

Druhý pokus podľa Blahovej nemusí byť márny. "Teraz nemôžu mať pochybnosti a verím, že sa medzi vládnymi poslancami nájdu aj slušní ľudia, ktorí si povedia, že siahať na zdravie detí sa nesmie," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko pripomenul kauzu Bašternák, do ktorej je podľa neho zapojený Kaliňák. "Zostalo podozrenie, že podnikateľ Bašternák si akciami, ktoré predal ministrovi pod cenu, snažil kúpiť trestnoprávnu imunitu," uviedol Galko a pýta sa, čo Kaliňáka stále drží vo funkcii. Podľa neho to, že mu štátna funkcia zabezpečuje beztrestnosť.

Opozícia dlhodobo žiada Kaliňákov odchod a mieni v tom pokračovať aj návrhom na odvolanie z funkcie, ktorý chce predložiť v parlamente.

Sulík zároveň zdôraznil, že premiér Robert Fico (Smer-SD) hazarduje so Slovenskom. "Jeho koalícia je v troskách," vyhlásil Sulík. Koaličná kríza podľa jeho slov nevznikla kvôli hodnotám, ale pre peniaze.

Úrad vlády SR považuje kroky SaS za "priehľadné a trápne divadlo opozície", na ktorom sa nebude zúčastňovať. "Verejnosť dobre vie, že obaja ministri už čelili týmto návrhom v parlamente a získali dôveru. Ján Richter a Robert Kaliňák sú ministri, ktorí majú výsledky," uviedol pre TASR tlačový a informačný odbor úradu vlády.