Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

SaS podá návrh na odvolanie R. Huliaka z postu predsedu výboru

Na Rudolf Huliak (SNS). Foto: TASR - Pavol Zachar

Jedným z dôvodov na odvolanie Huliaka je porušovanie zákazov a predpisov v budove Národnej rady (NR) SR.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia. Na tlačovej konferencii o tom informoval poslanec za SaS Alojz Hlina. Tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Jedným z dôvodov na odvolanie Huliaka je porušovanie zákazov a predpisov v budove Národnej rady (NR) SR. Huliak mal podľa videa na sociálnych sieťach fajčiť v kancelárii parlamentu, čo sa podľa zákona nesmie. "Ak sú zákony a predpisy, kde sa môže a kde sa nemôže fajčiť vo verejných priestoroch, tak nevidím dôvod, prečo by mal mať Huliak špeciálnu výnimku," podotkol Hlina. Zároveň poukázal na Huliakove vyjadrenia o tom, že ide o jeho súkromnú kanceláriu. "Príde mi to ako ďalšia absurdita, ako je možné, že niekto disponuje súkromnými kanceláriami vo verejnej budove," poznamenal Hlina.

Opozičný poslanec kritizuje aj vedenie výboru Huliakom. "Marí, obštruuje, znefunkčňuje, nerobí ho uznášaniaschopným, výbor nekoná, nejedná, nerozhoduje," tvrdí Hlina s tým, že niekoľko zasadnutí výboru bolo zmarených pre jeho neuznášaniaschopnosť. Aj keď sa výbor otvorí, pripomína podľa neho "schôdzu holubárov alebo hráčov mariášu".

"Huliak ako predseda výboru zodpovedá v primeranej miere za vývoj v rezortoch. Ak zodpovedá za rezort pôdohospodárstva a životného prostredia, tak situácia je zúfalá," skonštatoval Hlina. Huliaka zároveň vyzval, aby kanceláriu, v ktorej fajčil, po sebe vymaľoval.

Návrh na odvolanie Huliaka podporí aj hnutie Slovensko. "Žiaľ, opakovaná skúsenosť s obmedzovaním diskusie počas otvorených zasadnutí výboru nás vedie k podpore návrhu na jeho odvolanie. Keď k tomu pridáme nevyberané spôsoby a znižovanie kredibility výboru cez rôzne osobné excesy, nie je nad čím váhať," skonštatoval člen výboru Rastislav Krátky s tým, že Huliakovo nevymenovanie za ministra životného prostredia sa ukázalo ako správne.