Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS vyzbierala podpisy na mimoriadnu schôdzu, chce odvolávať Kaliňáka

Na snímke poslanec Ľubomír Galko Foto: TASR/Jakub Kotian

Opozičná SaS vyzvala premiéra R.Fica, aby ministra vnútra R. Kaliňáka odvolal z funkcie. Urobila tak v reakcii na jeho vyhlásenia počas víkendových diskusných relácií.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzbierala podpisy opozičných poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze vo veci vyslovenia nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Opozičná strana to dnes oznámila prostredníctvom tlačovej správy.

„Už je blízko čas, kedy ich odovzdáme,“ citovala strana svojho podpredsedu Ľubomíra Galka. K odvolávaniu Kaliňáka v parlamente chce SaS pristúpiť potom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) vytvoril podľa nej precedens pri odvolaní ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS). Ten sa vzťahuje teraz aj na Kaliňáka, poukázal Galko.

SaS vyzvala premiéra, aby Kaliňáka odvolal z funkcie. Urobila tak v reakcii na jeho vyhlásenia počas víkendových diskusných relácií. Fico povedal, žeby konal rovnako, keby na mieste ministra Plavčana sedel hocikto iný, aj minister Kaliňák. „Mal si za svojimi slovami stáť a konať,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

„Politická pozícia ministra vnútra Kaliňáka je pritom neporovnateľne horšia ako odídeného Petra Plavčana," podotkol Sulík. "Minister Plavčan neobhajoval podnikateľa dôvodne podozrivého z daňových podvodov. Minister Plavčan sa nesnažil verejnosti nahovoriť, že platba tohto podnikateľa vo výške 12 miliónov eur v hotovosti bolo niečo celkom bežné. Minister Plavčan neklamal verejnosť, že s takýmto podnikateľom nemá žiaden obchodný vzťah,“ vysvetlil.

SaS poukázala na to, že premiér nie je schopný ani dnes jasne definovať, za čo presne vyzval Plavčana na odchod z funkcie - či za to, lebo nesie politickú zodpovednosť za škandál s prideľovaním eurofondov na vedu a výskum alebo sa mohol v tejto súvislosti aj osobne obohatiť. „Ak je podľa premiéra Fica dôvodom na odchod ministra len tieň podozrenia, tak v prípade ministra vnútra Kaliňáka sme svedkami zatmenia,“ uviedol Sulík.