Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Názory opozície na neschválenie dohody o brexite

Na archívnej snímke opozičný poslanec Martin Klus (SaS). Foto: TASR - Michal Svítok

Odchod Britov bez dohody by podľa SaS mohol priniesť veľké ekonomické škody či britskú politickú nestabilitu a nástup populistických ľavičiarov.

Bratislava 16. januára (TASR) - Znovuotvorenie rokovaní o odchode Británie z Európskej únie je lepšie ako jej odchod bez dohody. Uviedla to opozičná SaS v reakcii na to, že drvivá väčšina poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu vyslovila v utorok (15.1.) nesúhlas s Dohodou o odchode Británie z Európskej únie (EÚ).

"Verím, že sme stále nevyčerpali všetky možnosti, aby sa našla obojstranne prijateľná dohoda. Oplatí sa ju hľadať aj za cenu, že sa tým celý proces natiahne a skomplikujú sa aj voľby do Európskeho parlamentu," povedal poslanec Národnej rady SR za SaS Martin Klus. Nevidí pritom problém, aby sa v májových eurovoľbách volili aj zástupcovia Veľkej Británie, hoci len na krátku chvíľu. Mohli by sa totiž podľa neho zvoliť aj ich náhradníci v rámci ostatných krajín.

Odchod Britov bez dohody by podľa SaS mohol priniesť veľké ekonomické škody či britskú politickú nestabilitu a nástup populistických ľavičiarov. "To si rozhodne nemôžeme priať ani na Slovensku. Akokoľvek sú nám sympatické všetky ostatné alternatívy, vrátane druhého referenda či dokonca zrušenia procesu brexitu, pri súčasnom nastavení politickej kultúry a politického systému Veľkej Británie ich možno považovať len za málo pravdepodobné," doplnil Klus.

Britský parlament hlasoval o dohode, ktorú s Bruselom dosiahla vláda premiérky Theresy Mayovej, v utorok (15.1.). Podporilo ju iba 202 poslancov, 432 hlasovalo proti. Brexit sa má udiať 29. marca. Pokiaľ dohoda nebude prijatá a ratifikovaná, hrozí neriadený odchod Británie (tzv. tvrdý brexit).

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) prijal rozhodnutie britského parlamentu o dohode s poľutovaním. Treba sa podľa neho pripraviť aj na scenár vystúpenia Británie z EÚ bez dohody. Slovensko je podľa jeho slov pripravené do 29. marca hľadať riešenia, ktoré zaistia čo najmenšie negatívne dosahy brexitu, najmä pre občanov a podnikateľov.

Pellegrini zvolal na pondelok 21. januára rokovanie medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit. Má sa zaoberať pripravenosťou Slovenska na odchod Spojeného kráľovstva z EÚ.


Sme rodina: Nesúhlas s dohodou o brexite nemusí byť konečné riešenie


Nesúhlas britského parlamentu s Dohodou o odchode Británie z Európskej únie (EÚ) nemusí znamenať konečné riešenie. Uviedol to poslanec Národnej rady SR za Sme rodina Ľudovít Goga v reakcii na rozhodnutie britského parlamentu.

Hnutie si myslí, že Británia bude mať záujem iniciovať ďalšie rokovanie o podmienkach. "A preto bude žiadať predĺženie lehoty brexitu a nový termín rokovania na júl. Po voľbách do európskeho parlamentu, keď sa počíta s novým rozložením síl v parlamente, sa bude snažiť o dojednanie obojstranne výhodných podmienok, prípadne anulovanie čl. 50 Lisabonskej zmluvy a neschválenie referenda," nazdáva sa Goga.

OĽaNO:T.Mayová utrpela historickú porážku,tvrdý brexit nie je v záujme EÚ ani SR


Britská premiérka Theresa Mayová v utorok večer utrpela historickú porážku pre svoju vládu a pre svoju krajinu. Uviedla to predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová v reakcii na nesúhlas britského parlamentu s Dohodou o odchode Británie z Európskej únie (EÚ).

OĽaNO vyzýva predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD), aby sa zapojili do úsilia o hľadanie spoločnej dohody medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. "Brexit bez dohody, ktorý hrozí už 29. marca 2019, nie je ani v britskom ani v európskom záujme. A nie je ani v záujme Slovenska," doplnila Remišová.